Egy Tolna megyei újonnan alakult, építőipari tevékenységet végző Kft. 2008. évben kezdő vállalkozás létére nagy forgalmat bonyolított le, továbbá már induláskor több alvállalkozót foglalkoztatott. A Kft-nél lefolytatott ellenőrzés során megállapítást nyert, hogy a Kft. egy másik, szintén kezdő vállalkozással 100.000 e Ft értékben vállalkozási keretszerződést kötött, ám ennek sem a megrendelői alapját, sem a szerződéses keretösszeg kiszámítását nem tudta indokolni.

A társaság által megkötött szerződések sajátossága volt, hogy azok csak általános jelleggel körülírt munkák végzésére vonatkoztak. A Kft. képviselője nyilatkozatban elismerte, hogy az alvállalkozóktól befogadott számlák nem valós gazdasági eseményekről szóltak. Az ellenőrzés a Kft. alvállalkozóinál elvégzett kapcsolódó vizsgálatok alapján megállapította, hogy a Kft. által elvállalt munkákat az alvállalkozók nem végezték el. Mindezek alapján a Kft. által befogadott számlák nem tartalmaztak valós gazdasági eseményeket. Továbbá a számlákban feltűntetett gazdasági események nem a bizonylatokon feltűntetett felek között jöttek létre.

Így az adó visszaigénylés alapjául szolgáló számlák a tartalmi követelményeknek nem feleltek meg. Az ellenőrzés a Kft. terhére végül 19.455 e Ft adókülönbözetet állapított meg, melynek szankciójaként 9.727 e Ft adóbírság, 4.288 e Ft késedelmi pótlék, illetve 100 e Ft mulasztási bírság került kiszabásra. Az ügyben továbbá büntetőfeljelentés megtételére került sor.

Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal
Dél –dunántúli Regionális Igazgatóság

Címkék: gazdaság