Naturizmus

Balatonberény a 90-es években Közép-Európa legnagyobb naturista központja volt, de kempingje és strandja az évek során lepusztult, elveszítette térségi vezető szerepét. A település nem rendelkezik elegendő forrással az elodázhatatlanná vált fejlesztésekhez. A bérleti szerződés értelmében a létesítmény profilja nem változhat a jövőben. Különböző lapinformációk szerint a bérlő évi nettó hétmillió forint bérleti díjat fizet, és ez többszöröse annak a profitnak, ami az önkormányzati üzemeltetés idején a kiadások után megmaradt. A bérlő emellett bizonyos fejlesztéseket is vállalt, amiből tízmillió forintot írhat le a bérleti díj terhére, vállalta továbbá a kemping marketingjét. A település a létesítmény vendégforgalmának növelésével az emelkedő idegenforgalmi adóbevételből is profitálhat.  

Tavaly a nudista kemping szolgáltatásai új játékokkal és sportpályákkal bővültek, az idén pedig korszerű vizesblokkok épülnek, mobilházakkal növelik a szálláshely-kapacitást. Megújul a kemping több száz négyzetméteres óriás stége is a nyitásra. A hírek szerint egy magyar befektetői csoport a kemping szomszédságában lévő ingatlanon naturista wellness központ kiépítését ígéri pár éve, ennek megvalósításával valódi naturista paradicsommá válhat Balatonberény.

Míg korábban egyáltalán nem volt jellemző az előfoglalás, az idén már nyitás előtt száznegyvenen éltek ezzel; egyre nagyobb az érdeklődés a kemping iránt. Eddig sok potenciális vendéget tartott vissza a létesítmény kiszolgáló épületeinek rossz állapota, ezért a tervezettnél is nagyobb összeget kellett fejlesztésekre fordítaniuk, ami számításaik szerint tíz év alatt így is megtérül. Hasonló nudista egység a Balatonnál az északi parton, Balatonakaliban a Levendula kemping, ezt szintén a Balatontourist üzemelteti. Tavaly a berényi naturista kempingben 13,5 ezer, az akali naturista kempingben pedig 8,5 ezer vendégéjszakát regisztrált.

Címkék: nudista, Balatonberény, kemping, naturista, központ, strand, gazdaság