Útfelújítás

Teljes útcserére van szükség sok helyen Somogyban, már nem elég a kátyúzás, olyan rossz az utak állapota a megyében. Szerdán az útfenntartó a 67-esen adta át a munkaterületet a Magyar Aszfaltnak, ők végzik a javítást. Kaposvártól Somogybabodig dolgoznak majd. Májustól forgalomkorlátozásokra kell számítani, a 12-es buszt el is terelik Kaposváron. A szakemberek azt mondják: az útburkolatcsere után is csak egy-két évig lesznek jók az utak.

Mernye és Mernyeszentmiklós között a 67-es úton ki sem lehet kerülni a kátyúkat. Van, aki a dísztárcsáját is itt hagyta.

A 67-esnek ez a szakasza, Mernye és Mernyeszentmiklós között az egyik lerosszabb állapotú, itt már nemcsak kátyúk vannak, hanem teljesen töredezett is az aszfalt. Több száz méter hosszan kicserélik a burkolatot.

Somogyaszaló előtt is óriási kátyúk vannak. Az eső vájta ki az utat. Van, ahol a kamionok is felgyűrték, olyan gyenge a burkolat. Most festik fel, hol, mekkora lesz a javítás. Több helyen is teljes pályaszerkezet csere lesz.

Szerdán adták át a munkaterületet a nyertes kivitelezőnek, a Magyar Aszfalt Kft-nek. A pláza előtt kezdődik az útjavítás május elején. Három sávot fog érinteni, a 12-es buszt naponta két-három órára elterelik, nem megy majd be a Kontrássy utcába.

Az autósok türelmét is kéri a kivitelező és az útfenntartó: a javítás miatt félpályás lezárások, jelzőlámpás irányítás lesz.

- Lesznek olyan szakaszok, ahol teljes pályaszerkezet cserét kell végezni, ez annyit jelent, hogy ki kell bontanunk az utat, a legtöbb szakaszon másfél-két méter szélességben és 50 centi mélységben. Teljesen új ágyazat, betonalap és aszfalt kerül az útra - magyarázta Németh Zsolt, a Magyar Aszfalt Kft. vállalkozás-vezetője.

Máshol hat centi mélyen felmarják a burkolatot, és új aszfaltréteget kap. A megyében sok helyen kell teljes burkolatcserét végezni, már folyik a munka például a szántódi úton, Hencse, Patosfa felé. Egyre nagyobb javításra van szükség, a szakemberek szerint a somogyi utak teljesen elöregedtek.

- Ezek utántömörített utak voltak - vázolta Ondok Zoltán, a Magyar Közút kaposvári üzemmérnökségének vezetője. - Abban az időben örültünk, hogy egy portalanított út van, ahol el tud menni egy Csepel vagy egy lovaskocsi. Per pillanat a 40 tonnás forgalomra ezek az utak nincsenek felkészítve, és az elkövetkezendő időszakban nem is igen hiszem, hogy fel tudjuk őket készíteni. Javítgatjuk őket, megpróbáljuk helyreállítani, de sok mindent nem tudunk ezekkel kezdeni.

A 67-esen júniusban fejezik be a javítást. Utána további útjavításokat is terveznek a megyében.

Címkék: kátyú, Közlekedés, gazdaság