Méz

Ráadásul a méhbetegségek ellen tiltott antibiotikummal is kezelik a fertőzött állományt. Ez a mézbe is belekerül. A napokban több áruházláncban is találtak fertőzött mézet, ami akár rákot is okozhat. Petrus Lajosék már nagyon várják a jó időt. A méheknek ki kellene repülniük. A hosszú tél megviselte őket. A 300 méhcsalád 10 százaléka elpusztult. Van azonban olyan méhészet is Somogyban, ahol a családok 90 százaléka semmisült meg.

- Több milliós kárt is okozhat, mert ott, ahol 350 méhcsaládból egy 50-60 méhcsalád, ott már több millió forint a kár - mondta el a Kapospontnak Petrus Lajos, a Kaposvár és Térsége Méhész Egyesület elnöke. Ráadásul csak Kaposváron és környékén még 7 méhészet van zárlat alatt. Ezt tavaly ősszel rendelték el, egy fertőző méhbetegség miatt. A napokban vizsgálja a hatóság, hol lehet majd feloldani. A méhészeknek egy Ázsiából behurcolt, méheket megtámadó vérszívó élősködővel is meg kell küzdeniük.

Mészáros János, a Zselici Méhész Egyesület elnöke szerint ez a parazita nem önmagában okoz problémát, hanem egyéb más vírusokat is terjeszt. És ez a vírus elterjedése okozza tulajdonképpen a méhcsaládok pusztulását, elnéptelenedését.

Antibiotikumos kezelést nem kaphatnak a méhek. Mégis találtak olyan mézet a boltokban, amiben tiltott szer volt. A Magyar Nemzet vizsgáltatott be 12 félét.
A lap szerint a szer nem ürül ki a szervezetből és rákot okozhat. Tóth István, a Növény és Talajvédelmi Igazgatóság megyei igazgatója így fogalmazott:
- A mézben találtak illetve előfordulhat antibiotikum, amikor az állományt kezelik. Hogy ez milyen mértékben, milyen mennyiségben, ez nyilván humánegészségügyi és állategészségügyi kérdés.

A megyei állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrző hatóság vezetője, Tóth Szabolcs a Kapospontnak elmondta: ők nem tudnak arról, hogy Somogyban lenne antibiotikumos méz.

Címkék: betegség, rák, méh, méz, kár, gazdaság