eufejlesztes

Átlagosan negyed annyi uniós forrás jut Somogyba, mint például a szomszédos Baranyába. A Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség legfrissebb adatai szerint az elmúlt 3 évben 4,5 milliárd forintot fizettek ki, azonban ennek a négyszerese még utalásra vár. A kutatás-fejlesztési támogatásban is Baranya az első. A források 73 százalékát ők szerzik meg. Somogyba 22 százalék jut. Az itteni gazdák pedig az uniós pénzek kifizetésének csúszására panaszkodnak.

Már elkezdték a desedai kirándulóközpont kialakítását. A beruházás Kaposvár komplex turisztikai fejlesztésén belül valósul meg uniós támogatással. Lesz itt sétány, turistaút, ökoturisztikai látogatóközpont is.

eutabl1

Ez csak az egyik a fejlesztés a Somogyban megvalósuló hetvenből. A Dél-Dunántúli Fejlesztési Ügynökség legfrissebb adatai szerint Somogyba 15 milliárdra kötöttek szerződést az utóbbi években, harmad annyira mint Baranyában. Tolnában pedig csupán az összérték tizede jutott. A kifizetések tekintetében még nagyobb a lemaradás. Somogyban csupán a negyedét fizették ki a támogatott pályázatoknak.

eutabl2

Szakemberek szerint egyébént azért Baranyában valósul meg a legtöbb beruházás, mert a településszám magasabb és az Európa Kulturális Főváros projekt Pécsen valósul meg. A települések többsége belváros rehabilitációra pályázott.  

Madarász Orsolya a DDRFÜ projektkezelési és monitoring vezetőhelyettese kérdésünkre elmondta: Somogyban jelentősek a környezeti fejlesztések. Az utak, a szennyvíz-, az árok, valamint a turisztikai beuházások.

eutabl3

A kutatásfejlesztésben is Baranya jár az élen. Az első támogatási ciklusban 2004-és 2008 között 23,5 milliárd forintot fordítottak innovációra. Somogyban az összes támogatásnak csupán a 22 százaléka jutott Tolna viszont csak 5 százalékot kapott. A regionális innovációs ügynökség tapasztalatai szerint a térségben a vállalkozások nem érdeklődnek az új technológiák iránt, az előáállított termékek műszaki színvonala alacsony és nem exportálnak.

Az agrár és vidékfejlesztés területén is hasonló a helyzet. A gazdák beruházásait nehezítik a kifizetések folyamatos csúszásai. Például a terület alapú támogatás 30 százaléka még utalásra vár. Ez 3-4 milliárd forint a megyében. A mezőgazdasági szakigazgatási hivatal főigazgatója azt mondja: ezen kellene változtatni.

Varga Gábor a mezőgazdasági szakigazgatási hivatal megyei főigazgatója szerint ez nem könnyű feladat, hiszen ha valaki agrárgazdasági beruházást végez az rendkívül eszköz és tőkeigényes. További támogatási előlegekkel és olyan agrár fejlesztési hitelekkel kellene segíteni a tőkeszegény és pénzügyi nehézségekkel küszködő gazdálkodókat, hogy ezek a tervezett fejlesztési beruházások 2013-ig megvalósuljanak.

Eddig ugyanis a 2013-ig lehívható összeg mindössze hatoda lett kifizetve.

Címkék: EU pályázatok, DDRFÜ, gazdaság