útfejl

Négy új út épül idén Somogyban, és négy szakaszt felújítanak. Azt ígérik: még idén elkezdik a Marcalit és Nagyatádot elkerülő utak kivitelezését, és a Balatonhoz közel épül egy összekötő út. A Kaposfüredet elkerülő aszfaltnak már kész a nyomvonala. Év végére tervezik a befejezést. A lakók már nagyon várják.

Kaposfüreden naponta több ezer autó megy keresztül, köztük kamionok és buszok is.
A városrészben lakó Fehér Antal a repedéseket is megmutatta a házán. Azt mondja: mozog a föld az épület alatt a nagy forgalomtól. Ráadásul a zaj is elviselhetetlen.
- Három órakor arra ébredünk, hogy jönnek a kamionok, zömében az áruházakba szállítják a  termékeket, ez így megy mindig - panaszolja. - Nagyon jó lenne, amíg az út el nem készül, legalább egy sebességkorlátozás táblát kitennének.

Év végéig kell kibírniuk a kaposfüredieknek. Addigra elkészül az út. A városrésztől nyugatra, a házaktól néhány száz méterre lesz az elkerülő út, a nyomvonal már majdnem teljesen készen van.

61 nyomvonal

Az elkerülő egy kilométeren keresztül lesz 2x2 sávos.

A 61-es út feletti híd is felépült, most éppen a szigetelését végzik a munkások. A meglévő négysávos út kerékpárút lesz, a körforgalmat elbontják. A 61-es alá pedig alagutat építenek, ott lehet majd átbiciklizni.

A híd két oldalán egy-egy körforgalom lesz, ezek kötik össze a 61-est és a 67-est. Továbbá a füredi állomás utcánál is lesz egy körforgalom, itt lehet behajtani a városrészbe. Az elkerülő Füred végén csatlakozik vissza a 67-esbe. Az út 2 milliárd forintba kerül. Túlzónak tűnhet a különszintű csompópont, de szükséges.

- Ez csak így létesülhet, mivel a kereszteződő 61-es számú főút a távlati M9-es autópálya része, és a csomóponti szakaszon jelen beruházásunk során 2x2 sávos, azaz végleges kiépítést valósítunk meg, tehát a jelenlegi szintbeni csomóponti kialakítás, vagyis a körforgalom az nem maradhat - magyarázta Fazakas Osolya, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs vezetője.

A napokban megszülett a kormánydöntés, így idén nyáron-ősszel elkezdődhet a Marcalit és Nagyatádot elkerülő utak építése is. Új út lesz Balatonendréd és Lulla között. A kivitelező megvan, így hamarosan elindul a munka. A lullai és a balatonendrédi bekötőutakat meg is erősítik.

Idén folytatódik a 61-es út szélesítése, felújítása, Pálmajor és a megyehatár között.
Erősebb burkolatot kap a 6-os főút Barcs és Istvándi közötti szakasza is.
A 67-es további elkerülő szakaszainak megépítése jövőre kezdődhet meg.

Helyszín

Címkék: útépítés, 67-es út, gazdaság