IMF

- Az IMF felerősítette a válságot, hogy ezáltal az egész régiót pénzügyi befolyása alá vonhassa - ezzel vádolta meg a Nemzetközi Valutaalapot a cseh jegybank alelnöke Mojmir Hampl. A cseh szakember Der Standardban tett kijelentésére az IMF vezetősége úgy reagált: hogy az ellentmond nem csak a józan észnek, hanem a nemzetközi közösség álláspontjának is.

Szerintük a szervezet éppen az intézkedéseivel csökkentette a válság hatását. Ráadásul Csehország is elfogadta az IMF szerepét és "a feladat végrehajtásához szükséges forrásokkal látta el" a szervezetet - írja a VG.hu.

Hampl azt állítja, hogy a nemzetközi pénzvilág téves információkat kapott a cseh bankrendszer állapotáról és az IMF-nek javítania kellett a számokat, miután a jegybank közbelépett. A cseh nemzeti bank elnöke a kijelentésekre úgy reagált: Hampl a saját véleményét hangoztatta és nem a jegybank álláspontját.

Magyarország 2008 óta a válságkezeléshez az IMF-EU-Világbank pénzügyi csomagból több, mint 14,2 milliárd eurót hívott le, s a megállapodás alapján 2010. október 5-ig további 5,7 milliárd euró hívható le.

Címkék: gazdaág, Valutaalap, IMF, gazdaság