VOSZ

Letargiában vannak a somogyi kisvállalkozások - hangzott el egy szerdai kaposvári tanácskozáson. Többségük ugyanis még gondolni sem mer fejlesztésre, hiszen a fennmaradásért küzd.

Somogyban több mint 25 ezer kisvállalkozó van. Köztük szinte nincs olyan, amelyik nem a fennmaradásért küzdene.

Kovács Ferenc, a Fantana Kft. tulajdonosa arról panaszkodott, hogy kevés a befektetés, a pénz, és azok kifizetése. A körbetartozás szomorú tény, ezen kellene változtatni.

A kis és középvállalkozók foglalkoztatják ugyanis a megyében dolgozók 70 százalékát.  

- A nálunk működő, garázdálkodó bankok egyre kevesebb és egyre elképesztőbb lehetőségeket kínálnak a kisvállakozóknak - fogalmazott Daxner Gábor, a Vállalkozók Országos Szövetségének megyei elnöke. - Nagyon kevés hitellehetőséggel és nagyon komoly és lényeges feltételekkel állnak elő.

Gazdasági szakemberek szerdán egyebek között a Széchenyi kártya fontosságáról is tárgyaltak egy kaposvári tanácskozáson. Több mint 730 milliárd forint került a kisvállalkozásokhoz országos szinten.

- Most, ebben az időszakban a foglalkoztatás növelése lenne az elsődleges célunk, és a mostani gazdálkodási körülmények között elégedett lennék, ha a munkahelyeket sikerülne megőrizni - magyarázta Szép Zoltán, a KA-VOSZ Zrt. fejlesztési igazgatója.

A tanácskozáson elhangzott: rövid lejáratú hitelekkel nem lehet életben tartani a kisvállalkozásokat. Sürgősen fejlesztési programokra lenne szükség.

Címkék: VOSZ, válság, vállalkozások, gazdaság