Hal, sonka, tojás

Húsvétkor tetőzik a tojásfogyasztás

Somogy megyében évente 95-100 millió tojást termelnek, közel 30%-kal többet, mint a megyei fogyasztás. Az 1 lakosra vetített éves tojásfogyasztás megközelíti a 260 darabot. A húsvéti ünnepek során a vásárlás, illetve a felhasználás megsokszorozódik, hiszen háztartásonként 15-20 étkezési tojás kerül elfogyasztásra, festésre, hímzésre, ezt követően ajándékozásra. Somogyban az ünnepi tojásfogyasztás több mint 1,5 millió darab, amelynek 50-60%-át az ún. házkörüli kapirgáló tyúkállomány termeli. – tájékoztatott Varga Gábor, a megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal főigazgatója.

Amit a füstölt sonka fogyasztásáról tudni kell

Somogy megyében évente több mint 200 tonna kötözött sonkát fogyasztanak, melynek döntő hányadát húsvét előtt vásárolják. Fontos, hogy tudatosan magyar eredetű és gyártmányú sonkát vásároljunk, mert állagában, kellő füstöltsége és sózottsága miatt ízhatásában nagyobb élvezeti értéket jelent, mint a többnyire kommersz, gyenge jellegű, sótlan ízű sokszor mozaik húsokat tartalmazó külpiacról származó olcsóbb termék. Az ínyencek számára kifejezetten ajánlott a házilag elkészített hagyományosan sózott és pácolt, füstölt és főzött sonka. – mondta Varga Gábor, a megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal főigazgatója.

Karácsony után húsvétkor fogyasztjuk a legtöbb halat

Somogy az ország 3. legnagyobb haltermelő megyéje, a fogyasztás azonban az országos átlagot reprezentálja. Az elmúlt évben a halastavi haltermelés rekord mértékű, több mint 2.200 tonna volt. Ennek ellenére az 1 főre jutó éves fogyasztás csekély, mindössze 3-3,5 kg, amelynek jelentős részét karácsonykor, ezt követően húsvétkor fogyasztjuk. A meghatározó halfaj a ponty, illetve annak tükrös változata.
Az ünnepi menüből a legtöbb családnál nem hiányozhat a halászlé mellett a sült és a rántott hal. Az ínyencek a ragadozó halfajok közül elsődlegesen a süllőt, a csukát és a harcsát helyezik előtérbe. – derül ki a megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal közleményéből.

Címkék: Húsvét, tojás, sonka, hal, gazdaság