piz


- A kibocsájtása elégtelen volt, a foglalkoztatottsági szintje pedig csapnivaló. Amit termel a nemzetgazdaság, annak a mennyisége és az értéke egyszerűen elégtelen – mondta a Somogy Megyei TIT-ben tartott A nyugati modell alkalmatlansága hazánkban című előadásán Róna Péter, aki szerint a magyar gazdaság a kapacitásánál jóval kevesebbet termel.
Az egyetemi tanár arról is szólt, hogy ezt általában a költségvetési túlköltekezés az eredményeként szokták kezelni, de szerint nem ez az oka. Ugyanakkor egyetért azzal, hogy a költségvetést egyensúlyban kell tartani. A közgazdász megfogalmazás szerint egy alapvetően elhibázott monetáris politika okolható a helyzetért. Ennek következtében a magyar nemzetgazdaság átlagos reálkamatszintje 7-8 százalék között mozog. Ilyen szintű reálkamatot pedig semmilyen gazdaság nem tud kitermelni.

Róna szerint a vergődés alapvető oka az, hogy Magyarországon nem lehet sikeres, profittermelő gazdasági tevékenységeket végezni. Ez alól azonban kivételek a bankok, amely magyarországi bankok jövedelemszintje az elmúlt hat évben is meghaladta az európai pénzügyi szektor jövedelmi szintjét, annak mintegy 150 százaléka volt. A magyar bankok jövedelme a legmagasabb Európában.
Így a hazai gazdaság jóval magasabb kamat- és díjszintet fizet a bankoknak, mint bármelyik más ország gazdasága.

- Ez részben a pénzügyi szektor szerkezetének, jelentős részben a jegybank politikájának köszönhető, amely ezzel a rendkívül magas reálkamatszinttel, amit ez a monetáris politika megteremt, kiváló eredményeket biztosít a bankoknak és közben megfojtja a gazdaságot – hívta fel a figyelmet a közgazdász.

Az egyetemi tanárnak az a véleménye, hogy nagyon alapos átalakításra van szükség. Egyrészt az alapkamatot sokkal jobban kellett volna csökkenteni, sőt soha nem lett volna szabad ilyen magasra engedni. Arra is rávilágított Róna, hogy a a jegybank elsődleges feladatának az infláció visszaszorítását tartja. Ez a közgazdász szerint tévedés részükről, ha valamiben pedig sikertelen volt idáig a jegybank, az éppen az infláció visszaszorítása volt. Ugyanis az egyik legmagasabb inflációs ráta az Európai Unióban Magyarországon található.

A jegybank felelőssége ezzel szemben Róna Péter szerint a pénzügyi szektor gördülékeny működésének a biztosítása. Úgy, hogy képes legyen a gazdaságnak megfizethető kitermelhető áron hitelt és tőkét biztosítani. Ezt a feladatot azonban a Magyar Nemzeti Bank húsz éve nem teljesíti.

- Ez a vergődés a gazdasági válságtól független jelenség, de a válságban súlyosbító tényező a devizahitelezés szerepe – mondta a közgazdász. Hozzátette: ez messze a leginkább elburjánzott hazánkban Európával szemben, ami egy nagyon káros jelenség. Ez is a helytelen monetáris politikának a következménye.


A reálkamat
A reálkamatot úgy kapjuk meg, hogy a (nominális) kamatszintből kivonjuk az infláció mértékét. Például, ha egy közepes vállalkozó fizet 10-12 százalékot a hitele után és az infláció négy százalék, akkor kilenc százalék a reálkamat.

Címkék: Róna Péter, kamat, gazdaság