diák munka


A statisztikai hivatal most közzétett adatai szerint tavaly minden harmadik somogyi iskolás dolgozott már hosszabb-rövidebb ideig tanulás mellett. Eddig főként csak nyáron vállaltak munkát a fiatalok, de most év közben is.

Bátor János szeptember óta dolgozik a Videoton műanyagszerelő üzemében. Édesanyjának nincs munkája, a fizetése egy részét haza adja, mert kell a számlákra.
- Délelőtt a TIT-ben tanulok informatikai rendszergazda szakon. Mivel céljaim vannak az életben, és szeretném a családomat is kisegíteni anyagilag így délutánonként jövök dolgozni napi nyolc órában - mondta János, aki este tízig műszakban és csak utána áll neki a tanulásnak. Azt állítja, hogy már megszokta. Rajta kívül még 150 diák dolgozik itt délutánonként.     

A diákmunka-közvetítőknél nagy a forgalom. Már nemcsak a nyári idénymunkák keresettek.
Az egyik legnagyobb irodában tíz év alatt háromszor több fiatal fordult meg. A tavalyi év hasonló időszakához képest másfélszeresére nőtt a foglalkoztatottak száma.
- Ebben az évben rekordot döntött a diákfoglalkoztatás nálunk, hiszen a gazdaság élénkülésével a megbízóink egyre inkább veszik igénybe a diákmunkát.  Hiszen úgy érzik, nem stabilizálódott az egyes megrendelésik felfutása – részletezi Dakó Roland, a Meló Diák Kft. kirendeltség-vezetője.

A KSH most közzétett felmérése szerint tavaly a diákoknak több mint harmada végzett valamilyen munkát a tanulás mellett. Egy részük a képzés ideje alatt szerzett munkatapasztalatot. Tíz százalékuk pedig ténylegesen dolgozik valahol. A fiúk nagyobb arányban vállalnak munkát, mint a lányok - derült ki a felmérésből.

Az Eötvös Lóránd Műszaki Szakközépiskolában 15-20 olyan diákról tudnak, akik tanulás mellett dolgoznak. Az iskola igazgatója azt mondja: mivel új közegbe kerülnek, tényleges tapasztalatokat gyűjtenek.
- Azért is gondolom, hogy jó, mert az iskolánkban, ahol szakképzés folyik, rengeteg munka van. Nem idegen nekik dolgozni, ez elősegíti a saját személyes érvényesülésüket is – véli az igazgató.

Horváth Miklós hozzátette: meglepő, de a dolgozó diákoknak még a tanulási eredményei is javulnak.

Címkék: Meló-Diák, TIT, Videoton, KSH, munka, diák, gazdaság