Kátyúzás

Óriási gödrök, mélyedések és repedések borítják a somogyi utakat. A legfrissebb adatok szerint 2700 kátyú van a megyében. De vannak olyan utak, ahol több kilométeres szakaszokon ment tönkre az aszfalt a fagyos téli időben. Hétfőn kezdték a hibák kijavítását. A közút azt ígéri: lesz pénz az összes gödör betömésére.

Az úthibák okozta sérülésekkel egyre többször találkoznak a szakemberek, egyre többször viszik centírozni az autókerekeket a szervizbe. Főleg a tavasz beköszöntével, amikor a legtöbb a kátyú az utakon.

Mihalics Zoltán, az MG Autó Kft. szalonvezető azt mondta, az ügyfeleik kedélyét ez borzolja a leginkább. A kerék illetve a felni, esetlegesen a futómű sérülése. Ezt jobb esetben futóműállítással tudják orvosolni. Előfordul, hogy új felnit illetve gumit kell felszerelni.

A tulajdonosok sokszor nem is tudják, hogy a rossz út okozza a bajokat. Pedig a casco és az illetékes útfenttartó is fizet az ilyen károkra.

A megyében a város környékén van a legtöbb gödör, a felmérések szerint 1800. Nagyatádnál 580, Szántód környékén 260, Marcali környékén csaknem 90 kátyút számoltak össze.

Fenyvesi László, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. területi referense arról tájékoztatott: mindenhol fognak kátyúzni a megyében. Kiesést okozott, hogy a marcali keverőtelep meghibásodott és nem tudta asztfalttal kiszolgálni a céget. Ezért egyelőre csak Kaposvár térségében végeznek útjavítási munkákat.

A héten viszont már megyeszerte javítják az úthibákat egészen a téli idő beálltáig. Van mit. A hosszú hideg tél ugyanis az átlagosnál több kátyút alakított ki.

A 67-es út van a legrosszabb állapotban a megyében. Itt már nem elég a hagyományos kátyúzás, hanem úgynevezett nagy felületű javítást végeznek. A baranyai megyehatártól egészen Somogytúrig.

Hasonló munkákat végeznek majd Bonnyapuszta és Andocs között is.

Címkék: kátyúzás, közút, gazdaság