2009-ben a dél-dunántúli régióban a vidékfejlesztéshez tartozó támogatási jogcímekből falumegújításra, mikrovállalkozás-fejlesztésére, turisztikai tevékenység ösztönzésére és a vidéki örökség megőrzésére benyújtott pályázatokból 608 nyertes pályázó beadványát bírálták el, amely összesen csaknem 8,2 milliárd forintot jelent.

A nyertes pályázók közül falumegújításra mindösszesen 257 pályázó 2,5 milliárd forintot nyert el a Dél-Dunántúlon. Ez a mikrovállalkozásokban 145 pályázót jelent, akik közel 2 milliárd forinthoz jutottak, míg turisztikai jogcímben 2,6 milliárd forintot nyert el 133 pályázó; a vidéki örökség megőrzésére pedig 1,1 milliárd forint érkezett.

A nyertes pályázóknak 2009. október 1. és 31. között volt lehetőségük az első kifizetési kérelmek benyújtására. Ez idő alatt a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Somogy Megyei Kirendeltségére 32 kifizetési kérelem érkezett be, amelyben a kérelmezők mintegy 155,2 millió forintot igényeltek. Ebből az összegből eddig mintegy 32,2 millió forint került átutalásra a mikrovállalkozás és a falufejlesztés jogcímben megvalósított kérelmek alapján. A második kifizetési időszakban, 2010. január 1. és 31. között 65 kifizetési kérelem érkezett, az igényelt összeg 308,7 millió forint volt. Ebben az időszakban a mikrovállalkozás, valamint a falufejlesztés nyertesei voltak a kifizetési kérelmek benyújtásában a legaktívabbak, ami összesen 87 kifizetési kérelem beérkezését jelentette.

 

Címkék: mezőgazdaság