főiskolások


Kevesebbel is beérik a somogyi munkakeresők. 6%-kal csökkentek az elvárt fizetések Somogyban egy év alatt, a workania internetes állásportál most közzétett felmérése szerint.
Nem túl sok keresetre számíthatnak azok a fiatalok, akik idegenforgalmi szakmenedzsernek tanulnak a Kaposvári Egyetemen. Van, aki inkább már az angliai és írországi álláshirdetéseket nézi.

Az egyetem tavalyi felmérése szerint a végzősök nettó 130-140 ezret akartak keresni. Ehhez képest 120-130 ezret vittek haza. A szakemberek szerint nagy a különbség az elvárásokban.
- Az ország fejlettsége befolyásolja, hogy az egyénnek mi a jövedelemigénye. A dél-dunántúli régióban 10-15%-kal kisebbek a jövedelmek és a jövedelemigények is, mint egy fejlettebb régióban, Nyugat-Dunántúl vagy akár Budapestről beszélünk – mondta el Szabó Gábor, projektmenedzser, tanársegéd.

A workania felmérése szerint tavaly Komárom-Esztergom megyében akartak a legtöbbet keresni a munkavállalók. Somogyban 166.200 forint volt az elvárt bérű, ez 6 %-kal kevesebb, mint 2008-ban. A legnagyobb a csökkenés Baranyában, ott a legkisebb a bérigény az országban.
A kaposvári munkaerő-közvetítő cég vezetője szerint a csökkenés oka a béren kívüli juttatások megadóztatása és a válság.

A munkáltatókban átment ez egy olyan gondolkodásba, hogy a 2009-es év állapotát, ha biztosítani tudják a 2010-es évben, akkor ők már pozitívnak tekinthetik a saját üzleti tervüket mondta Gergye István, a Global Human Center igazgatója, amit szerinte az álláskeresők is tudnak, ezért kevesebbel is beérik.

Címkék: Kaposvári Egyetem, fizetés, gazdaság