A somogyi szakiskolákban szinte minden szakra pótfelvételit kell hirdetni. A kaposvári építőipari iskola bádogos képzésére például csak ketten jelentkeztek.

Kaposvári irodaházat újítanak fel az építőiparis diákok. Kőműves, festő és villanyszerelő tanulók dolgoznak itt. A diákok szerint javítani mindig kell valamit, építkezni is fognak az emberek. Így el lehet helyezkedni a szakmájukban - bizakodnak.

Viszont egyre kevesebben jelentkeznek a szakmákra. Pedig idén már 30 ezer forintos ösztöndíjat is kaphatnak a hiányszakmákban tanulók. A burkoló, az ács és a bádogos mesterség a legkevésbé népszerű.

Agócs Attila, az építőipari iskola igazgatója szerint nagyon sok bádogos kellene, de csak kettő-három jelentkezik.

Nincs jelentkező a hegesztő és a szerszámkészítői szakra sem. Pedig idén februártól 5 év helyett 3 alatt tanulhatnának szakmát. A gépipari igazgatója azt mondja: májusban erre pótfelvételit kell hirdetniük.

Az igazgató szerint probléma az is, hogy sok a gyenge képességű tanuló. Sokan írni és olvasni sem tudnak rendesen, de senkit sem lehet eltávolítani.

- Sajnos azt kell mondanom, hogy az intézkedések késve jöttek, nem kellő időben és így a következő tanév beiskolázását nagymértékben megnehezítik  - fogalmazott Horváth Miklós, az Eötvös Loránd műszaki szakközép és szakiskola igazgatója.

14 év alatt csaknem felére csökkent a szakiskolákban tanulók száma Somogyban. A legdrasztikusabb változás 2007 után volt. Egy év alatt 30 százalékos a csökkenés.
A gépipari szakemberek szerint a szakmunkásbér sem vonzó.

- Igazán leginkább a diplomások száma növekedett és a szakmunkások száma egyre inkább csökkent - vázolta Horváth Zoltán András, a kaposvári TISZK ügyvezető-igazgatója. - Ez a tendencia nagyon kellemetlen az ipar számára, hisz nem lesznek képzett szakmunkásaink.

A szakemberek reménykednek, hogy az új képzési rendszer néhány év múlva meghozza az eredményt.

Címkék: szakképzés, oktatás, gazdaság