A külföldi adóalanynak regisztráltatnia kell magát, ki kell váltania a közösségi adószámot Magyarországon is, ha Magyarország területi hatályán belül valósít meg termékértékesítést, szolgáltatásnyújtást, és ez utóbbi után nem a megrendelő az adó fizetésre kötelezett. Ekkor viszont az adóalany magyar adószámán vásárolja meg a szükséges nyomtatványokat.
Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 178. § 1. pontjában szereplő közösségi adószám alatt a Magyarországon kiadott, HU betűjellel ellátott közösségi adószám értendő, mert a magyar eljárási szabályok Magyarországon regisztrált adóalanyokra vonatkoznak.

A 24/1995. (XI.22.) PM rendelet 1. §-ának előírása értelmében a számla-nyomtatvány beszerzéséhez szükséges a vevő adóazonosító száma, következésképp a nyomtatvány-forgalmazó számlatömböt csak a belföldön (is) regisztrált adóalany felé értékesíthet. Az Art. vonatkozó előírása szerinti adatszolgáltatási kötelezettség szintén csak belföldi adószám megléte esetén teljesíthető.

Az adószám kiadása tárgyában az egyéni vállalkozó esetén az okmányirodák, vállalkozások esetén a cégbíróság illetve az adóhivatal az illetékes.

Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal
Dél –dunántúli Regionális Igazgatóság

Címkék: APEH, gazdaság