Gazdaság

Tízezerrel több munkanélküli, négy százalékkal kevesebb reálkereset, több ezerrel kevesebb tenyészállat - ez Somogy gazdasága számokban az új évezredben. A népesség alakulása után áttekintettük Somogy gazdasági mutatóit 2000-től napjainkig.

Egyre nagyobb a tömeg a munkaügyi központokban. Nem véletlenül. Az ezredforduló óta 10 ezerrel többen keresnek munkát Somogyban.

Akinek van munkája, az is csak az országos átlagfizetés 80 százalékát viszi haza. Bár a számok azt mutatják, az elmúlt 9 évben több mint duplájára nőttek a somogyi keresetek, most mégis 4 százalékkal kevesebbet ér a pénzünk. Ez azt jelenti, hogy 100 ezer forintból négyezerrel kevesebbért tudunk vásárolni.

A gazdaság mutatói sem javultak. A somogyi GDP például már csak az országosnak a két százalékát tette ki a legfrissebb adatok szerint, míg az ezredfordulón még 2,2 százalékát. Ez nem véletlen, mondja a gazdasági szakember.

- Ha ebbe a térségbe bejövő tőke az össztőkének csak a két százaléka, akkor ez a terület nem volt fejlődésre ítélve. Főleg akkor nem, ha a magyarországi támogatások nem elsősorban a magyar kkv-s cégeknek jutottak - hangsúlyozta Varga József, a Kaposvári Villamossági Gyár gazdasági igazgatója.

Hanem a külföldi multinacionális cégeket - tette hozzá. Fejlesztés nélkül azonban nincs fejlődés sem. Ezért rekedt meg a magyar gazdaság. A belső piacainkat elvesztettük - mondják a szakemberek.

A mezőgazdaság is leépülőben van Somogyban, mondja a gazdakörök megyei elnöke. A számok is ezt támasztják alá. A sertésállomány 9 év alatt felére, a szarvasmarhák száma pedig harmadával csökkent. Több százan hagyták abba az állattartást a megyében, mert nem éri meg. Ezért aki tehetette, a növénytermesztésre állt át. Emiatt felborult a két ágazat közötti egyensúly.

- Ha ezt nem sikerül megfordítanunk, akkor nagyon komoly gondjaink lesznek a teljes mezőgazdaságban - fogalmazott Szabó Tamás, a MAGOSZ megyei elnöke. - Ma a gabona eladhatatlan, a búzát nem keresik, hiába jó minőségű, nem mozog a piac. Ez azt jelenti, hogy teljesen be fogunk dugulni.

A szakemberek azt mondják, a legfontosabb az lenne, hogy védelmet kapjon a magyar gazdaság és a multikat visszaszorítsák. Ez viszont akár egy évtizedig is tarthat.

Címkék: gazdaság