Két óriásberuházás is meghiúsult idén Somogyban. Sávolyon már biztosan nem épül meg a pálya őszre, és ahogy a Kapospont szerdán megtudta: a taszári repülőtér pályázatát is újra ki kell írni. Gazdasági szakemberek szerint pedig égető szükség lenne ezekre a fejlesztésekre.

Idén már biztos nem épül meg a Balatonring. A Magyar Fejlesztési Bank nem adta meg a spanyol befektetőnek azt a hitelt, amire a kormány garanciát is vállalt. A taszáriak reményei is elszálltak. Az Ugarde Kft. nyerte a bázis hasznosítására kiírt pályázatot. A cég 100 millió forint előleget befizetett, aláírta a szerződést, de a maradék 900 milliót nem utalta át a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnek. Ezért érvénytelen a pályázat. Az MNV még nem döntötte el, mit kezdenek a bázissal, de valószínűleg új pályázatot kell kiírni.

Balázs Ferencné 23 évig dolgozott a reptéren. Azt mondja: őt különösen érzékenyen érinti a bázis sorsa. Mint mondja, ő nem is hitt a hasznosításban, mert annyiszor vágták már át az embereket. Ha itt még egyszer valami felszáll, vagy valakinek munkája lesz, csak akkor lesz majd biztos.

A taszáriak nagyon csalódottak, mert sok a munkanélküli. Toldi András például bármilyen munkát elvállalna. Nagyon bízott az új reptérben. Jelenleg ő és a fia is munkanélküli, az élettársa fizetéséből tartják fenn az albérletüket.

A megyének és az egész régiónak égetően szüksége lenne ezekre a nagyberuházásokra. - mondja a gazdasági szakember. Borbély Csaba szerint a Balatonring megépülésére kevés az esély, de a taszári beruházás is hosszú ideig elhúzódik még. - A megye közlekedési infrastruktúrája annyira rossz helyzetben van, hogy egy ilyen jellegű speciális szállítmányozás nagyon sokat lendíthetne a megye gazdaságán - fogalmazott.

Borbély Csaba hozzátette: a taszári beruházás a megye amúgy sem túl erős logisztikai helyzetén javíthatna. Míg a sávolyi az idegenforgalom szempontjából lenne fontosabb.

Címkék: gazdaság