Mezőgazd

Jelenleg a somogyi mezőgazdaság is haldoklik: a növénytermesztők és az állattartók is a csőd szélén állnak. Sok somogyi gazda már le sem szüretelte a tavalyi almatermést, hogy ne növelje még jobban a veszteségeit. A léamla kilóját ugyanis 11 forintos áron vették meg. A boltban 250-300-at kértek kilójáért.

A tejnek is olyan alacsony volt a felvásárlási ára, hogy a teheneket eladták a somogyi gazdák az oroszoknak. A gabona nagy része pedig még mindig a raktárakban áll. Nincs rá vevő. Tavaly átlagosan ötödével csökkent a mezőgazdasági termelői árszint. Ráadásul a tavaszi munkákat sem tudják elkezdeni a gazdák, nincs ugyanis tőkéjük.

Kedden somogyi látogatásán Jakab István kiemelte: vissza kell szereznie a hazai piacot a gazdáknak. Lehetőséget kell adni, hogy ők legyenek a beszállítók a kereskedelembe. A kis- és az őstermelőket, valamint a családi vállalkozásokat is segíteni kell, méghozzá megfelelő hitellel - tette hozzá Jakab István. Somogyban a földterület 56%-át művelik. Erre épülhetne a falusi turizmus és gasztronómia, és a vadászturizmust lehetne fejleszteni.

Címkék: gazdaság