Krízis

Tömegesen szorulnak krízistámogatásra a családok Somogyban. Háromszor annyian fordultak a regionális családsegítő központhoz, mint tavaly. Emellett még 3800-an kaptak az államtól egyszeri anyagi segítséget. A legtöbben hitelük emelkedése, és a munkahely elvesztése miatt kerültek szorult helyzetbe.

Tavaly karácsony előtt adományokkal segítettük a négy gyermekes Jávorszki családot. A férj ugyan most dolgozik, ám továbbra is nehéz helyzetben vannak. A lakáshitelük 72 ezer forint havonta. Harminc százalékot emelkedett egy év alatt.

Ha mindent kifizetnek, 20-30 ezer forintjuk marad megélhetésre. A kormány krízis alapjából 50 ezer forint vissza nem térítendő támogatást kaptak. arra elég volt, hogy kifizették belőle a villanyt.

Jávorszkiékhoz hasonlóan több száz kaposvári család küzd a válság miatt hasonló gondokkal. A szociális irodára futnak be a kérelmek. Több dossziényi az anyag.

Budai Józsefné, a Szociális és Gyermekvédelmi Iroda vezetője szerint egyre többen kérelmezik ezt az ellátási formát, és ezért jó hír, hogy a benyújtási határidőt folyamatosan hosszabbították. Kaposvár vonatkozásban eddig 270 család kérelmezte a krízistámogatást.

Tavaly augusztus óta a nyugdíjbiztosító végzi a kifizetéseket. Eddig összesen Somogyban csaknem 3800-an kaptak krízistámogatást. Nekik idén februárig összesen 127 millió forintot fizettek ki.

Dr. Kiss Krisztina, a regionális nyugdíjbiztosítási igazgatóság jogi osztályvezetője arról tájékoztatott: a kérelmek zömét azzal indokolják, hogy elveszítették a munkahelyüket, illetve több mint 30 százalékos a jövedelem csökkenésük. A legtöbb kérelmező egyedülálló, vagy 2-3 fős családból származik, az 5 fő feletti családokból elég kevés kérelmet kapunk - tette hozzá.

A hét régió közül a harmadik legtöbb rászoruló a Dél-Dunántúlon volt. Észak-Alföld vezet, a legkevesebben pedig a Nyugat-Dunántúlon kaptak támogatást. A Családsegítő Központ is évek óta segíti a krízishelyzetben lévő családokat. Idén eddig háromszor többen igényélték a támogatást, mint egy éve.

Szakemberek szerint ez csak rosszabb lesz. Áprilisban ugyanis vége a kilakoltatási tilalomnak. Félő, hogy adósságai miatt Somogyban több tucat család kerül utcára.

Címkék: krízistámogatás, Válság, gazdaság