Sok cigi


Változás jövedéki termék alkalmi rendezvényen történő árusításában

2010. január 01-től változott a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény (továbbiakban: jövedéki adótörvény) 109. § (1) és 110. § (11) bekezdése, mely a nem jövedéki engedélyes (kiskereskedelmi) kereskedelmi tevékenységet szabályozza. Ezen jogszabályi helyek változása az üzlethelyiségen kívüli, alkalmi rendezvényen árusítható termékek körét, valamint az üzlethelyiségen kívüli értékesítésről szóló bejelentések adattartalmát érintette az alábbiak szerint:

A jövedéki adótörvény 109. § (1) bekezdése határozza meg, hogy jövedéki termékek szabad forgalomban végzett nem jövedéki engedélyes kereskedelme – a 110. § (11) bekezdésben foglalt eltéréssel – üzlethelyiségben folytatható, azaz üzlethelyiségben minden jövedéki termék forgalmazható.

A jövedéki adótörvény lehetőséget teremt az üzlethelyiségen kívüli értékesítésre is, mely a jövedéki adótörvény 110. § (11) bekezdésében került szabályozásra, mely szerint a nem jövedéki engedélyes kereskedő alkoholterméket, bort, sört, pezsgőt, köztes alkoholterméket a külön jogszabály szerinti alkalmi rendezvényen, illetve közterületi értékesítés, valamint vásáron vagy piacon nem üzletben folytatott kereskedelmi tevékenység keretében is értékesíthet. Fenti rendelkezés alapján a dohánygyártmány kikerült az üzlethelyiségen kívül értékesíthető termékek köréből, azaz dohánygyártmányt nem lehet alkalmi rendezvényen, illetve nem üzletben folytatott tevékenység keretében árulni.

A dohánygyártmányon kívüli jövedéki termékek (alkoholtermék, bor, sör, pezsgő, köztes alkoholtermék) külön jogszabály szerinti alkalmi rendezvényen, illetve közterületi értékesítés, valamint vásáron vagy piacon nem üzletben folytatott kereskedelmi tevékenység keretében is csak akkor értékesíthetőek, ha a nem jövedéki engedélyes kereskedő az értékesítés helye szerint illetékes vámhatósághoz - legkésőbb az értékesítés megkezdése előtt három munkanappal - bejelenti az értékesítés helyét és időpontját, rendszeres időközönként ismétlődő értékesítés esetén az értékesítési napokat és az egyes napokon az értékesítés kezdő és befejező időpontját, valamint a jövedéki termék raktározására használt épület, épületrész címét (helyrajzi számát). Az üzlethelyiségen kívüli bejelentéshez ajánlott nyomtatványforma kaposvári Vám- és Pénzügyőri Hivatalnál (Kaposvár, Széchenyi tér 3.) ügyfélfogadási időben beszerezhető.

Kaposvári Vám- és Pénzügyőri Hivatal

Címkék: gazdaság