Szakképzés

Más újításra is szüksége lenne. Pénteken a szakemberek a képzési rendszer megújításáról beszélgettek a Széchenyi Kereskedelmi iskolában. Közben pedig a régió legjobb szakképző iskolai tanuló versenyeztek közismereti tárgyakban.

Többen is készültek az informatikai megmérettetésre, de volt, aki magyarból, történelemből versenyzett. Olyan is volt, aki matekból indult, bár fodrásznak, varrónőnek tanul. Ezekből a szakmákból túlképzés van, hegesztőre viszont lenne igény. Idén februártól a hiányszakmát tanulók 10-30 ezer forintos ösztöndíjat kaphatnak.
Garai Péter, a regionális fejlesztési és képzési bizottság oktatási szakértője elmondta, ez azért nagy ösztönzőerő. De sajnos egyelőre az iskolák, az intézmények még ugyanolyan normatívával, tehát kevésbé érdekelt módon vesznek részt, ezeknek a hiányszaképesítéseknek az oktatásában.

A gépészeti, építőipari szakemberekre lenne leginkább igény Somogyban. A teljes képzési rendszert átalakítják az országban. Erre most 8 milliárd forint áll rendelkezésre egy uniós programon belül. Például a vizsgaanyagokhoz egységes internet adatbázisban lehetne hozzáférni. Így mindenki ugyanolyan értékű vizsgát tehetne. Juhászné Víg Éva, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet programirodavezetője szerint a közoktatási törvény ezévi változása, a 29-es paragrafus változása lehetővé teszi az előrehozott szakképzés megszervezését az iskolák számára. Ez azt jelenti, hogy 3 képzési év idő alatt szerezhetnek szakmát a fiatalok. Vagyis 9.-10. osztályban nem csak közismereti tárgyakat tanulnának. Ez pedig nagyon hasonlít a korábban működött szakmunkás képzési rendszerre.

Címkék: gazdaság