Vizsgadíj

Azt mondják: felháborító az emelkedés, ugyanis ha nem sikerül a vezetés, újabb 20 ezer a külön óra és a pótvizsga. A közlekedési hatóság szerint így visszaszoríthatják a próbálkozók számát, eddig ugyanis minden második tanuló megbukott a vizsgán.   

Kompák Adrienn rendőrnek készül. Ezért szeretne minél előbb jogosítványt szerezni. A 17 éves lány azt mondja: felháborító, hogy háromszorosa lett a vizsgadíj. A lány már az utolsó vizsgájára készül. Eddig csak egyszer kellett pótvizsgáznia.

A Mediterrán Autósiskolában évente kétszáz diákot oktatnak. A jogosítvány megszerzése eddig átlagosan 120 ezer forintba került. Az iskola vezetője azt mondja a vizsgadíjak emelésével tovább nőnek a költségek. Sikertelen vizsga esetén az oktató még pár órát vetet a tanulóval, próbálják a hiányosságokat bepótolni, hogy a következő vizsga sikeres legyen. Ha ezeket összeadjuk, majdnem 20 ezer forint egy pótvizsga.

Az elméleti vizsga ára csaknem ezer forinttal nőtt. A rutiné pedig másfélszeresével kerül többe. A legdrasztikusabban a forgalmi vizsga díja emelkedett, csaknem háromszorosára.   
A közlekedési hatóság szakemberei szerint közlekedésbiztonsági okai vannak az emelésnek.

- A vizsgázók, a tanulók nem vették komolyan a vizsgát. Sok volt a próbálkozó, még a szakoktató is gyakran felhívta a figyelmet, hogy a felkészültsége még nem elegendő a vizsgához. Ennek ellenére jött és próbálkozott - magyarázta Bajók Sándor a Nemzeti Közlekedési Hatóság főosztályvezetője.

A statisztikák szerint tavaly Somogyban a 17 ezer vizsgázó közül minden másodiknak pótvizsgáznia kellett.

Címkék: Tanuló vezető, vizsgadíj, gazdaság