belvíz

Sárfolyam Bárdudvarnoknál

Elsőfokú belvízvédelmi készültséget rendelnek el kedden reggel a Balatonnál.A hirtelen jött olvadás a megye több részén okoz problémát. A folyók vízszintje is rohamosan emelkedik. A kár már most többmillió forint.

Mintha egy kis patak csordogálna, pedig csak a hó olvad Bárdudvarnokon. A baj az, hogy a sár utat tör magának és átfolyik az úton is -mondja a polgármester. A kerékpárút és az úttest is járhatatlan. Az egy méter mély árok néhány nap alatt teljesen megtelt iszappal. A sáros úton megcsúsznak az autók, emiatt több baleset is történt már.

Forintos László, Bárdudvarnok polgármestere elmondta több köbméter iszapot mozgattak meg a nap folyamán. Délutánra fejezték be a dolgozók az úttisztítást, hogy el tudjanak járni a közlekedők, azóta is ráhordott nagy mennyiségű iszapot, úgyhogy reggel folytatják.

Több millió forint a kár. Balatonlelle környékén már nem tudja a föld elszívni a vizet. Több száz hektárt borít a belvíz.

- Kedd reggel hét órakor a balatonlellei szivattyútelepen elrendelték az elsőfokú készültséget, ez azt jelenti, hogy napi tíz órában fognak a szivattyúk vizet átemelni, ez naponta 75 ezer köbméter vizet jelent - magyarázta Bencs Zoltán a regionális környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság megyei vezetője.

Azaz 50 sportmedencényi vizet szivattyúznak át a Balatonba naponta. Nemcsak a belvíz, hanem az ár is gondot okozhat Somogyban. Az Alpokban még rengeteg a hó. Ha ez hirtelen olvad, akkor a Dráván árhullám lesz. A Kapos vízszintje is rohamosan emelkedik. Bár a 2005-ös árvízkor hatszor ekkora volt a vízszintje.

Néhány éven belül egy töltést építenek a Kapos mellé, egy úgynevezett árvízcsúcs-csökkentő tározót hoznak létre. Ez azt jelenti, hogy csak annyi vizet engednek majd a Kaposba, amennyit az el tud vezetni.

Tehát ha szükség van rá, mesterséges árterületet hoznak létre. Így Kaposvár biztonságban lesz.

Címkék: belvíz, gazdaság