Falusi turizmus

Mostantól már csak akkor adhatnak ételt a vendégnek, ha vállalkozókká válnak. Annyian pedig nem jönnek, hogy kitermeljék ennek a járulékait. Bár a szakmai szervezetek korábban tiltakoztak, mégis elfogadták a törvényt.

Tavaly Miszlangék még süthették a langallót. Ez volt az egyik különlegességük, amivel a vendégeknek szolgálhattak. Most üresen kong az étkező. Ahhoz, hogy az étkezést biztosítani lehessen vállalkozónak kellene lenniük. Még a saját háztájiban nevelt csirkét sem tálalhatják a vendégeknek. Legfeljebb, ha családon belül számláznak.

Korábban a falusi turizmussal foglalkozók évi 1,2 millió forintig adókedvezményt kaptak. A szállásért most is elég csak nyugtát kiállítaniuk. Ha van vendég.

- Itt vagyunk most február végén, még azt sem kérdezték meg, hogy a világon vagyunk-e - fogalmazott Miszlang Jánosné. - De ha vállalkozó vagyok, akkor a járulékokat ki kell fizetni, de a nincsből sajnos nem tudjuk.

Két utcával arrébb egy másik vendéglátó háza áll. Ezt az épületet néhány éve azért vették meg, hogy több vendéget tudjanak fogadni. Rabné azt mondja, a nyarat még megvárja, de ha nem lesz jobb, befejezi.

- Az üdülési csekkek megadóztatása is kétségbe ejtett, mert tavaly szinte 80 százaléknyi vendégünk üdülési csekkes volt - panaszkodik Rab Lajosné, falusi vendéglátó. - Az idén sok munkáltató már nem adja meg a dolgozóinak és késégbebejtő, hogy akik eddig el tudtak jönni üdülési csekkel ezután el fognak-e tudni jönni.

Egy szigorítás miatt tavaly már több ezren kiestek a falusi vendéglátók köréből. Mert a városok szélén, illetve a Balaton mellett működők, például a köröshegyiek már nem foglalkozhatnak ezzel. A megyében így körülbelül háromszázan maradtak.

Császár Bíró Lilla, a Somogy Megyei Falu-Turizmus Szövetség referense at mondja, a régi adómentességet már visszakapni nem fogják. Ezt már előre kijelentették. valahogy finomítani biztos próbálják, talán egy-két adókedvezménnyel, de abba már tényleg nem sokan bíznak.

A regionális idegenforgalmi bizottság és az országos szövetség is próbál kedvezményeket kicsikarni, hogy megmentsék a falusi vendéglátókat.

Címkék: falusi turizmus, idegenforgalom, gazdaság