Munkaügyi központ

Már 30 ezernél is több az állástalan Somogyban, húsz százalékkal több mint egy éve - derül ki a legfrissebb munkaügyi adatokból. Van olyan város, ahol harmadával több az álláskereső. A szakemberek szerint ennek a válság mellett a közmunkák megszűnése is oka és az, hogy egyre többen jelentkeznek újra a rendszerbe.

A balatonboglári kirendeltségen májusban még több volt a lehetőség. Akkor az üdülők is vettek fel munkaerőt. Azóta a szezonális munkalehetőségek megszűntek. Bár ez minden évben így van, mégis harmadával nőtt az álláskeresők aránya a tavalyi év hasonló időszakához képest a balatonboglári kirendeltségen. De a megyében mindenütt több lett az állástalan. A legnagyobb emelkedés Tabon volt, a legkisebb Nagyatádon. A Balatonnál a munkadók is óvatosabbak - mondja a munkaügyi központ kirendeltségvezetője.
Dr. Mikola Zsuzsa úgy látja több embert bocsátanak el, mindenkit elküldenek, akit tudnak nélkülözni. Emellett a korábbi munkaadók köréből is sokan jelentkeznek, miután visszaadták vállalkozásukat.

 


TáblázatokTáblázatok
Táblázatok
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!



Az Út a munkába program miatt egyre több olyan álláskereső regisztrálja újra magát, aki évek óta nem szerepelt a rendszerben, és a volt közmunkások is sokan vannak - mondja a szakember. Dr. Tarrné dr. Törzsök Piroska, a regionális munkaügyi központ kaposvári kirendeltségének igazgatója közölte: az önkormányzatoknál igen nagy számban indultak tavaly közmunkák, ezek decemberben befejeződtek. A közfoglalkoztatásban résztvevők pedig a határozott idejű szerződésük lejárta után ismét viszakerültek a regisztrációba.

Januárban 75 embert bocsátottak el csoportos létszámleépítéssel. A szakember szerint ez csak töredéke a valódi munkahely megszűnéseknek. Van, akinek két szakmája is van, de nem talál állást.

Az álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez képest a megyében Csurgón a legnagyobb, több mint 32 százalék. Siófokon a legkevesebb, alig 16 százalék. A kaposvári kirendeltség mutatója a második legjobb a megyében. Kaposvár város legfrissebb decemberi adatai ennél kedvezőbb képet mutatnak, ott csak 12,7 százalékot mértek.

A szakemberek szerint a válság hatása idén is érezhető lesz Somogyban.

Címkék: munkanélküliség, gazdaság