izzocsere

A nagy érdeklődésre való tekintettel még egy hétig lehet pályázni az energiatakarékos izzók cseréjére: a zöldtárca 2010. február 12-ig meghosszabbította az Izzócsere Program pályázatának végső beadási határidejét. Az Izzócsere Program keretében a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium európai uniós forrásból pályázat útján 230 millió forint értékben oszt ki energiatakarékos fénycsöveket nagycsaládosokat, időseket és óvodákat segítő szervezeteknek.

A tornateremnyi energiatakarékos fénycsővel a támogatottak évente összesen 780 millió forintot takaríthatnak meg rezsijükből. Ezzel a légkört 23.900 tonnával kevesebb széndioxid szennyezi, 6.000 hektárnyi erdő menekül meg, és az erőműveknek 3,14 megawattal kevesebb áramot kell előállítaniuk.

Mint ismeretes, a hagyományos égőknél a felhasznált energia mindössze két százaléka hasznosul világításként, a többiből a villanykörtét forrósító hő lesz. Ha egy család mindössze öt hagyományos, áramfaló égőt cserél energiatakarékos fénycsőre, egy évben 17 ezer forintot takaríthatnak meg a villanyszámlán - áll a minisztérium honlapján.


Címkék: környezetvédelem, gazdaság