turizmusjo

A második világháború óta nem volt ilyen rossz az idegenforgalmi helyzet Somogyban - mondják a szakemberek. Egy év alatt több mint 10 százalékkal kevesebb vendég jött a megyébe. Elmaradtak a külföldiek, az üdülési csekk megadóztatása miatt pedig a belföldi turistákat is féltik a vendéglátók.

Most konganak az ürességtől a hotelek. Még soha nem volt ilyen rossz turisztikai év, mint a tavalyi. Ebben a siófoki hotelben nyáron is kisebb volt a forgalom, most pedig alig van vendégük.

- Sajnos az emberek utazásra fordítható pénze elfogyott - fogalmazott Hoffmann Henrik, a siófoki Hotel Residence szállodaigazgatója. - Jóval kevesebbet költöttek a cégek is, ami ugyanúgy vonatkozik az egyéni megrendelőkre, és a céges megrendelőkre.

A konferenciaturizmus 40 százalékkal visszaesett. Nemcsak a balatoni hotelek vannak nehéz helyzetben. A Kapos Hotelben is kevesebb a vendég, mint korábban. Ez az egész megyére igaz. Míg 2008. októberéig 430 ezer turista kereste fel Somogyot, addig tavaly csak 390 ezer. Ez több mint 10 százalékos visszaesés.

Gergely Ica, a Kapos Hotel marketingreferense elmondta: a vendégforgalomban a külföldiek és a hazai turisták számában egyaránt tapasztalható, a vendégek átlagosan 2,3 vendégéjszakát töltenek nálunk.

És ők nemcsak aludni, hanem szórakozni is szeretnének a környéken. Ezért is bíznak az EKF-ben. Az eredeti tervek szerint a Kapos Hotel már zárva lenne, de csúszik a felújítás. Így remélik, hogy a Festők Városa és a focifesztivál sok turistát csal a környékre.

A válság óta egyre kevesebb a külföldi vendég is, 15 százalékkal csökkent a számuk egy év alatt. Főleg a németek maradtak el.

- A 2009 volt az első év, amikor a belföldi turizmus meghaladta a külföldiek számát - közölte Sárdi Árpád, a Dél-Dunántúli Regionális Idegenforgalmi Bizottság elnöke. - Ebbe természetesen nagy szerepe volt az üdülési csekk felfutásának.

Ezt viszont idén megadóztatták. Ezért minden tizedik cég nem adja a dolgozóknak. A tavalyiak viszont még érvényesek, ezért a szállásadók abban bíznak, hogy ezeket még idén felhasználják a turisták.

Címkék: idegenforgalom, turizmus, gazdaság