ingatlan

Sokan kétkedve fogadják az APEH vagyonadó kalkulátorát. Egyebek között azért, mert nem értik, hogy ha a számolandó értékek között figyelembe veszik a medence méretét, ugyanakkor a panorámát, csendes környéket, üdülőövezet közelségét már egyáltalán nem.

Sőt a főváros-megyeszékhely-város-község besorolás is elég tág fogalom, hisz egy Balaton parti községben lévő ötszobás ház értékét nagy bátorság összehasonlítani egy kis dél-somogyi zsáktelepülésben lévővel. A kalkulátor azonban ezeket nem veszi figyelembe.

Az adókalkulátor január 8-tól érhető el az interneten, most már nem csak az APEH honlapján. Az adóhivatal portálján közzétett kalkulátor ügyfélkapu illetve regisztrációhoz kötött. Egyes hírek szerint azért, hogy pontosítsa az ingatlan összegét.

Ennek ellenére már egy gazdasági napilap illetve egy ingatlanmagazin oldalán is fellelhető a kalkulátor. Az kérdés, hogy mennyire pontos ezeken az oldalakon a számolás.

Néhány ismert árú ingatlanra szerkesztőségünk is végzett számítást. Tízmillió forint alatti panellakásoknál rendszeresen alulértékel a program. Olykor több millió forinttal is kevesebbet vél a lakás eredeti értékénél. Igaz itt nem is létkérdés, hisz a kaposvári panellakásokat nem veszélyezteti a 30 millió forintos vagyonadó-limit.

Tízmillió forint felett egész pontosan kalkulál a program, 25 milliótól azonban már - szerkesztőségünk tesztjeiből adódóan - eléggé túlszámol. Egy Kaposvár szélén álló családi háznál csaknem ötmillióval értékelt felül, ami nem mindegy, hiszen a körülbelül 25 milliót érő házra 29,5 milliót számoltunk a kalkulátorral. Ez így elég necces a 30 milliós határhoz viszonyítva.

Leteszteltünk egy Balaton melletti családi házat is, amelyre nem üdülőként tekintünk. A tulaj itt is 25 millió környékére taksálja az ingatlan értékét, ugyanakkor a kalkulátorral majdnem kétszeresen túlszárnyaltuk ezt az összeget. A 42 millió forintos kalkulációra 2010-ben 146 ezer fotrintot kellene befizetnie a házigazdának.

A vagyonadó élete egyelőre gyertyalángnak tűnik. Bár az országgyűlés megszavazta, több mint egy tucat beadvány érkezett az alkotmánybírósághoz annak jogosultságával kapcsolatban. Ráadásul a Fidesz is kijelentette: ha kormányra kerül, megszünteti a vagyonadót.

Igen ám, de a jelenlegi állás szerint az SZJA-bevallással egy időben, legkésőbb május 20-ig be kell fizetni a vagyonadót, az evásoknak és az egyéni vállalkozóknak pedig ennél is korábban, február 25-ig kell elutalniuk a pénzt.

Címkék: vagyonadó, APEH, ingatlan, gazdaság