Segesdi vasútállomás

A segesdi vasútállomás

Mióta megszűnt itt a vonatközlekedés, csak nagy kerülővel lehet reggelente eljutni Somogyszobra, ráadásul a Nagyatád felé menő járatok is túlzsúfoltak. A helyiek szerint nem veszik figyelembe az igényeiket.

Szabad jelzést mutat a fénysorompó a Segesdi állomáson. December 13. óta nem jár vonat a Somogyszob-Balatonszentgyörgy vonalon. Most csak bajosan lehet Somogyszobra jutni, ahol át lehet szállni a nagykanizsai vonatra. Borosán Richárd Csurgóra jár a Nagyváthy Gimnáziumba, amíg volt vonat, azzal utazott. Most kigyalogol a buszmegállóba, innen átmegy busszal Ötvöskónyiba, ott vár fél órát a vonatra, és úgy indul Csurgóra. Ezért háromnegyed órával korábban kell kelnie. Ráadásul így ez kétszer annyiba kerül neki: havonta csaknem 5000 forintba.

- Meg kell venni a buszjegyet Ötvöskónyiig, aztán ott Ötvöstől Somogyszobig a menetjegyet, Onnan pedig bérlete van Somogyszobtól Csurgóig. Hazafelé, ha eléri a Somogyszobról Segesdre tartó buszt, akkor arra is kell vennie jegyet - tette hozzá Szabó Bernadett.

Segesdről Somogyszobra ugyanis legkorábban 9.44-kor megy busz, vagyis az iskolába, munkába menők nem érnek el csatlakozást a vonathoz. Ezért a legtöbb buszon alig ülnek utasok. A polgármester elmondta: a vonattal is hasonló volt a helyzet korábban, nem csoda, hogy nem használták ki.

- Elég sok egyeztetést ültem végig Nagyatádon, Marcaliban, Kaposváron, ahol a Volán és a MÁV képviselői is jelen voltak. Állítólag ők állították össze a menetrendet - hangsúlyozta Bencze Imre, Segesd polgármestere. - Ott mindig elmondtam, hogy nekünk az az egy kérésünk van, hogy lehetőleg a csatlakozásokra időzítsék a járatokat.

Ráadásul Nagyatád felé a vasútvonal megszűnése óta nem jár több busz, ezért a 7.20-as minden reggel túlzsúfolt - mondják az utasok. Van, amikor olyan nagy tömeg van a buszon, hogy alig férnek el.

A Kapos Volán tájékoztatása szerint a közlekedési minisztérium napi öt buszjáratpár üzemeltetését rendelte meg Somogyszob és Segesd között.

A Közlekedési Minisztériumtól pedig azt a választ kaptuk, hogy ez ugyanannyi, mint korábban a vonat volt, szerintük biztosított a megfeleő közlekedés legalább a korábbival megegyező módon, illetve annál jobb színvonalon. Arra azonban egyik fél sem válaszolt, hogy a csatlakozások miért nincsenek összehangolva. Viszont közölték, hogy januárban a Regionális Közlekedésszervezési Iroda a Kapos Volán bevonásával egyeztetést kezdeményez Segesd polgármesterével, ahol változtathatnak a menetrenden.

Címkék: gazdaság