Busz

Átlagosan négy százalékkal emelkedik január elsején a lakosságot, a kisfogyasztókat és a közüzemeket ellátó úgynevezett egyetemes szolgáltatói körben a földgáz végfelhasználói ára.

Az egyedi, 20 köbméter/óránál alacsonyabb fogyasztású háztartásokban 101,33 forintra emelkedik egy köbméter földgáz ára a jelenlegi 95,9 forintról. A következő kategóriában, a 20 és 100 köbméter/óra közötti fogyasztóknak viszont 99,2 forint helyett 95,68 forintot kell fizetniük egy köbméter földgázért.

Az 500 köbméter/óra fogyasztásig az ár 87,3 forintról köbméterenként 85,26 forintra mérséklődik, míg ennél nagyobb fogyasztás esetén 85,3 forintról 84,33 forintra változik.

A rendszerhasználati díjak átlagosan 22,06 forinttal épülnek majd be egy köbméter földgáz árába a jelenlegi 18,84 forinttal szemben.

Az E.ON átlagosan 3 százalékkal csökkenti az áram végfelhasználói árát a lakosságnak, a kisfogyasztóknak és a közintézményeknek január elsejével, míg a Démász változatlanul tartja azt.

Az Elmű és Émász még nem adott be árváltoztatási kérelmet, ezért náluk jelenleg úgy néz ki, hogy 2 százalékkal nő az áram ára a rendszerhasználati díjak emelkedése miatt.

Mérséklődik az ingatlanok után fizetendő illeték: 4 millió forint forgalmi érték fölött 6 százalékról 4 százalékra esik, míg a 4 millió forint alatti ingatlanok után továbbra is 2 százalékot kell befizetni.

Egy 10 millió forintos ingatlan esetében hozzávetőleg 200.000 forinttal csökken majd a befizetendő összeg.

Várhatóan februártól a BKV, a MÁV és a Volán is árat emel, továbbá az autópálya-matricáért is többet kell majd fizetni.

Címkék: gazdaság