Marhák

Somogy 2009. évben is az ország egyik legnagyobb kukorica termőtája volt. A vetésterület meghaladta a 101 ezer hektárt. Megyénkben termelték az ország kukoricatermésének közel 10%-át, mintegy 738 ezer tonnát. A hektáronkénti hozam közel 7,3 tonna volt, 0,8 tonnával több mint az országos átlag.

 

Somogy 2009. évben az ország 2. legnagyobb repcetermesztő megyéje volt, az össz. termés mintegy 55 ezer tonna volt. Ez év őszén a vetésterület 300 hektárral tovább nőtt, és megközelítette a 20.500 hektárt.

 

Somogy megyében, Lengyeltóti térségében található Közép-Európa legnagyobb összefüggő dió ültetvénye. A csonthéjas gyümölcs különösen karácsony alkalmával keresett, amikor is a diós bejgli nem hiányozhat az ünnepi asztalról.

 

Somogy megye az ország 3. legnagyobb haltermelő megyéje. Ez évben 2.800 hektár tófelületen mintegy 2.200-2.400 tonna halat termelnek. A halfogyasztás azonban közel 5-ször kevesebb, mint az EU tagállamok átlaga, és várhatóan 2009. évben 3,5 kg-ra tehető.

 

Somogy megye az ország 3. legnagyobb méztermelő megyéje. Az 1 főre jutó 0,5 kg-os mézfogyasztás 1/3-a a Németországi és 1/4-e a Svédországi fogyasztásnak.

 

A legtöbb csapadék június hónapban esett, számszerűen 96,9 mm, a legkevesebb márciusban hullott, mindössze 15,1 mm. Januárban 27,8 mm-rel több eső esett, mint a sok éves átlag. A legtöbb esős nap júniusban, összesen 22 nap, a legkevesebb, mindössze 7 nap novemberben volt.

 

Július hónapban az átlaghőmérséklet meghaladta a 22 oC-ot. Ez által minden idők 10. legmelegebb júliusát regisztrálhattuk. Gyakori volt a trópusi hőség, amely jelentős légköri aszállyal sújtotta a szántóföldi növénytermesztőket.

 

Somogyban az elmúlt 10 év legnagyobb jégkár okozta vesztesége sújtotta a gazdákat. A károsodott terület meghaladta a 14 ezer hektárt.

 

Állattenyésztésben 2009. évben a tejtermelők árbevétel és jövedelempozíciója rendkívüli módon romlott. A tavalyi literenkénti 82,50 Ft-os átlagáridén várhatóan 60 Ft-ra csökken.

 

A gyümölcstermesztésben 2009. évben az almatermelők helyzete kedvezőtlenül alakult, hiszen a tavalyi évhez viszonyítva közel 500 tonnával csökkent az almatermés. Az étkezési minőségű alma felvásárlási átlagára kilogrammonként 40-50 Ft körül alakult, amely 10-20 Ft-tal kevesebb volt a tavalyinál.

 

Somogy lakónépessége 2009. évben is leginkább a baromfifélék húsát fogyasztotta. A prognózis szerint az 1 főre jutó éves húsfogyasztás 32 kg körül alakul, amely 10 kg-mal meghaladja az EU tagállamok átlagát. Továbbra sem kedvelt a nyúl és a báránypecsenye, mivel az idei évi fogyasztás alig éri el az 5 dkg-ot, illetve a 0,3 kg-ot.

 

Rekord összegű, mintegy 10,8 milliárd Ft össz. értékű egységes területalapú támogatásban részesülnek a somogyi földhasználók. Az októberre előrehozott kifizetések eredményeként mintegy 7,5 milliárd Ft már átutalásra került.

 

Az uniós csatlakozás óta első alkalommal fordult elő, hogy a mezőgazdasági termelés mintegy 8-10%-os visszaeséséhez 15% körüli termelői (felvásárlási) árcsökkenés párosul. A piaci törvényszerűségek szerint ugyanis a termeléscsökkenéshez az elmúlt időszakban kereslet és árnövekedés párosult.

Címkék: gazdaság