A jövő évtől a Vám- és Pénzügyőrség (VP) ellenőrzi a fémhulladék-kereskedelmet, miután a kormány december 16-án elfogadta azt a kormányrendeletet, amely a VP-t jelölte ki fémkereskedelmi hatóságként, s így teljessé vált a jogszabályi felhatalmazás. Az egyes fémek begyűjtésével és értékesítésével összefüggő visszaélések visszaszorításáról szóló törvény (fémtörvény) és annak végrehajtási rendelete 2010. január 1-jén lép hatályba, azt követően csak a VP által kiadott érvényes engedély birtokában végezhető fémkereskedelmi tevékenység.

A törvény az engedélyezési eljárásra átmeneti időszakot biztosít, így a fémkereskedelem legkésőbb április 1-jéig még végezhető engedély nélkül, de csak akkor, ha a tevékenységet a fémtörvény kihirdetésekor (2009. június 29-én) telepengedéllyel folytató személy a kérelmét 60 napon belül benyújtotta. Az engedélyezési eljárást a fémkereskedő székhelye szerinti regionális ellenőrzési központok folytatják le.

A bűncselekmények felderítését segíti majd, hogy a kereskedők és a vámhatóság között a képi megjelenítést támogató elektronikus kapcsolat lesz. Így, ha egy fémtárgy eltűnik, perceken belül ellenőrizni tudják, hogy valamelyik kereskedőhöz került-e. Az országos vámparancsnok nemrég a sajtónak elmondta: a fémhulladék ellenőrzési rendszer elindításához legalább 250 munkatárs szükséges, ahhoz pedig, hogy a célját elérje, 400-ra.

Címkék: vám, fém, pénzügy, gazdaság