Munkájának kezdetéről és az 1956-os forradalomban vállalt szerepéről is mesélt Kopa János professzor még 2018-ban, a Kapos Televízió stúdiójában. A nagy formátumú idegsebész 2020 decemberében hunyt el. 

Csütörtökön egykori kollegák, pályatársak emlékeztek meg a 42 évig a kaposvári kórházban dolgozó gyógyítóról, akinek nevéhez kötődik a régió teljes körű idegsebészeti ellátásának megszervezése és aki számos gerinc-, illetve koponyaműtétet dolgozott ki. Ő szorgalmazta az új gerincműtéti eljárások hazai bevezetését és oktatási tevékenységén generációk nevelkedtek fel.

"Kopa János példakép előttünk, olyan ember, aki inspirált másokat és hatással volt a környezetére" - mondta a kulturális és innovációs miniszter, Csák János az eseményen. Ahogy fogalmazott: a professzor egyike volt azoknak az óriásoknak, akik kitaposták az új nemzedék előtt az utat és akiknek a vállára állhattunk.    

Az Idegsebészeti Osztály bejáratánál ma egy márványtáblát is avattak a professzor emléke előtt tisztelegve és mostantól az egyik műtő is Kopa János nevét viseli.

Címkék: idegsebész, Kopa János, elmegyógyász, emléktábla, konferencia, egészségügyi anyagok, kórház, Kaposvár