Elkezdődött a 12-15 évesek oltásának regisztrációja, a gyerek adataival a szülő regisztrálhat a vakcinainfo.gov.hu honlapon, majd néhány napos átfutás után, online lehet időpontot foglalni a nekik adható Pfizer-vakcinára - mondta el a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője az operatív törzs nevében a járvány elleni védekezésért felelős testület pénteki online sajtótájékoztatóján.

Galgóczi Ágnes hozzátette: a háziorvostól is kérhető az oltás, de ebben az esetben az orvosnak meg kell várnia annyi gyereket, hogy egy ampullából az összes kinyerhető adag beadható legyen. Ha a gyereknek valamilyen krónikus betegsége van, az oltás előtt érdemes a kezelőorvossal konzultálni - ajánlotta a szakember.

Galgóczi Ágnes az aktuális járványügyi adatokról elmondta, az elmúlt napon 199 új fertőzöttet regisztráltak, ezzel 806 790-re nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Kórházban 442 beteget ápolnak a vírus szövődményeivel összefüggésben, közülük 51-en szorulnak lélegeztetőgépre. Az oltási program folyamatosan zajlik, eddig az oltás első dózisát 5 324 996-an, míg a másodikat 4 157 681-en kapták meg. Az oltásra regisztráltak száma 5 millió 115 ezer, és 93 százalékuk már megkapta a vakcinát, ezzel a magyar lakosság átoltottsága 54,5 százalékos, míg az európai uniós átlag 42 százalék.

Hozzátette: a koronavírus örökítőanyagának szennyvízben mért mennyisége országos átlagban eléri vagy megközelíti a tavaly nyári értéket, növekedést a mintákban sehol sem tapasztaltak. Azt mondta, a járványügyi intézkedéseknek és a védőoltásoknak köszönhetően sikerült letörni a járvány harmadik hullámát, azonban a vírus "nem tűnt el".

Ezzel kapcsolatban kitért arra: előfordulhat, hogy ősszel, télen - a légúti fertőzések szezonális időszakában - újra "fellobbanhat" a járvány, ezért fontos, hogy minél többen éljenek az oltás lehetőségével.

Címkék: regisztráció, gyerek, oltás, koronavírus, egészségügyi anyagok