Lassan egy éve, hogy maszkot hordunk a buszokon és a bevásárlóközpontokban, egy ideje pedig már a közterületeken is. Az átoltottak száma ma átlépte a kétmilliót. A szakemberek ugyanakkor a beoltottakat és a fertőzésen már átesetteket is is arra figyelmeztetik: továbbra is hordják fegyelemzetten a maszkot.

"Azt, hogy átestünk a fertőzésen vagy megkaptuk a védőoltást, azzal saját magunkat tudjuk megvédeni, attól a védőoltás senkit nem véd meg hogy akár az orrnyálkahártyáján, akár a torok gartanyálkahártyáján vírusok ne telepedjenek meg, ettől a maszkviselés véd meg bennünket. A védőoltás attól véd, hogy ne legyünk betegek, de a vírusok megtelepedésétől nem, márpedig ha egy védett személnyek a nyálkhaártyáin vírus van, azt ő tovább tudja adni." - árulta el kérdésünkre Dr. Papp Erzsébet, a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház orvosigazgatója.

maszk csaj bolt

A közösségi oldalakon nagyon sok olyan hír is terjed, miszerint valaki az oltás beadása után kapta el a koronavírust, úgy beállítva, mintha a megfertőződést maga a vakcina okozta volna. Viszont ez ilyen formában egyáltalán nem igaz.

"Nem ritkán fordul elő ilyen, itt nem az oltástól lettek betegek és lett pozitív a tesztjük, hanem az történt, hogy amikor a védőoltást megkapták, akkor tünet és panaszmentesek voltak, viszont már lappangási időben voltak. Tehát a vírus már bent volt a szervezetükben, ami néhány nap múlva úgymond manifesztálódott és betegséget okozott." - tette hozzá Papp Erzsébet.

Az eddigi tapasztalatok a védőoltás első adagjának beadása után körülbelül két héttel a szervezet már ki tudja védeni a vírus súlyos szövődményeit. A második adag pedig megerősíti ezt és már hosszú távú biztonságot nyújt a fertőzés ellen.

OLTASSA BE MAGÁT ÖN IS!

Címkék: fontos, maszkviselés, védett, egészségügyi anyagok