Soha ekkora nem volt az egyéni felelősség, le kell venni a terhet a fekvőbetegeket ellátó rendszerről - hangsúlyozta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján hétfőn.

Müller Cecília kifejtette, továbbra is a brit mutáns agresszív terjedésének vagyunk tanúi, rendkívül leterheltek a kórházak és az intenzív osztályok.

Közölte, a háziorvosok mellett a járvány kezelésében dolgozó valamennyi orvosnak lehetővé tették a favipiravir gyógyszer felírását, amely szavai szerint "életeket menthet, megelőzhető általa a kórházba kerülés". Kérte, hogy az orvosok éljenek a készítmény rendelésével, és akinek felírják, pontosan tartsa be a gyógyszerszedési előírásokat.

Az országos tisztifőorvos szólt arról is, hogy Nógrád megye kistelepülésein honvédségi oltóbuszok segítségével is oltják az előzetesen regisztráltakat, eddig 306 ember kapta meg így a vakcinát. Az oltás öt busszal folytatódik Nógrádban, néhány nap múlva pedig már Komárom-Esztergom megyében is.

A kormány április 8-ig meghosszabbította a hatályban lévő védelmi intézkedések hatályát - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese. Kiss Róbert elmondta: az operatív törzs javaslatára hozott döntést - a koronavírus-járvány harmadik hulláma miatt - a magyar emberek életének, testi épségének, egészségének védelme indokolja.

Címkék: operatív törzs, kórház, koronavírus, egészségügyi anyagok