Európában és Magyarországon is óriási tempóban halad előre a koronavírus-járvány, épp ezért minél rövidebb idő alatt, minél nagyobb átoltottságot kell elérni - hangsúlyozta az operatív törzs mai online sajtótájékoztatóján az országos tisztifőorvos. Müller Cecília arról is beszélt, hogyha meghívást kapunk az oltásra, akkor ne hezitáljunk, mert valamennyi vakcina megvéd bennünket a betegség súlyos lefolyásától.

A fórumon az is elhangzott: ma már sokkal nagyobb mennyiségű vakcina áll rendelkezésre, mint korábban. A háziorvosok például ezen a héten 250 ezer adag kínai oltóanyagot kapnak.

Az oltási program gyorsítását Dömötör Csaba is megerősítette. A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára kedd délután azt nyilatkozta közösségi oldalán, hogy a hétvégén tömeges oltás lesz. Március 6-7-ig a 60 év alatti, krónikus betegek számára 74 ezer adag AstraZeneca vakcina érkezik a kórházi oltópontokra, tehát ennyi embert be is oltanának a hétvégén.

Az érintettek a hét második felében sms-ben kapnak értesítést arról, melyik, a lakóhelyükhöz közel eső oltóponton várják őket. Több száz ilyen helyszín lesz az országban - tudatta Dömötör Csaba.

Címkék: koronavírus, vakcina, oltás, program, egészségügyi anyagok