Magyarországnak minden oltóanyagra szüksége van, mert az oltás menti meg az életet és a munkahelyeket, az európai vakcinaellátását bizonytalanságai mellett Magyarországon május végéig 3,5 millióval több embert tudnak beoltani, mint egy hasonló méretű EU-s ország, amely csak nyugati vakcinával olt - jelentette ki a miniszterelnök hétfőn, az Országgyűlés idei első ülésén.

Közölte: reális esély van arra, hogy április elejére a 2 millió főt is meghaladhatja a beoltottak száma, vagyis minden 60 évnél idősebb regisztrált ember megkapja az oltást.

Orbán Viktor napirend előtti felszólalásában elmondta: a második hullám lefelé tartó szakasza megtorpant, a szakemberek szerint a ragályosabb vírusmutáció miatt ismét emelkedő tendencia jöhet, ezért szükség van az Országgyűléstől kapott felhatalmazás meghosszabbítására, és az eddigi szabályok szigorú és a következetes betartására.

Az újranyitásról szólva hangsúlyozta: a kormány nemcsak a "zárva táblát" akarja átfordítani, hanem újra akarja nyitni a gazdaságot és az egész polgári társadalmi életet. Azt akarjuk, hogy erősebben jöjjünk ki a járványból, mint ahogy belementünk - jelentette ki a miniszterelnök, aki az újraindítás feltételének a vakcinát nevezte, a legfontosabb feladatnak pedig azt, hogy a minél több oltást szerezzen Magyarország.

Címkék: vakcina, orbán viktor, parlament, egészségügyi anyagok