1707 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 387 462 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 70 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 13 706 főre emelkedett. Somogyban egy nap alatt 69 új fertőzöttet regisztráltak.

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 296 173 fő, az aktív fertőzöttek száma 77 583 főre csökkent. 3755 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 312-en vannak lélegeztetőgépen. Eddig 335 188 fő kapott oltást, közülük 128 195 fő már a második oltását is megkapta. Az e heti oltási terv alapján a háziorvosok többsége oltja a védőoltásra regisztrált legidősebbeket (Pfizer-vakcinával) és a 60 év alatti krónikus betegeket (AstraZeneca-vakcinával). Emellett négy budapesti kórházi oltóponton is oltani kezdték a bizonyos kockázati krónikus betegséggel nem rendelkező idősebbeket (Szputnyik-vakcinával). A csütörtökön érkezett vakcinaszállítmányokkal jövő héten folytatódik az oltás.

 

A nyugati vakcinákból eddig 19,7 millió adagot kötöttünk le több tízmilliárd forint értékben különböző gyártóknál (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac), ezekből eddig csak a Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca rendelkezik uniós engedéllyel és kezdte meg a szállítást Magyarországra.

A védőoltás ingyenes és önkéntes, így mindenképpen érdemes rá regisztrálni. A védőoltásra már több mint 2 millióan regisztráltak a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon.

Címkék: regisztrált, megbetegedés, fertőzött, koronavírus, egészségügyi anyagok