A részleteket a Miniszterelnökséget vezető miniszter ismertette a kormányinfón. Gulyás Gergely azt mondta: a novemberben meghozott intézkedésekkel eddig sikerült kordában tartani a járvány terjedését és mivel Magyarország el akarja kerülni a harmadik hullámot, ezért fenn kell tartani a mostani szabályokat.  

Ha a járvány terjedése tovább csökken, akkor van esélye az enyhítésnek. A másik lehetőség pedig az, ha kellő számú vakcina érkezik - tette hozzá a tárcavezető. A 70 százalékos átoltottsági arányt kellene elérni.

Hozzátette: ehhez a rendkívüli jogrend meghosszabbítása is szükséges, amelyet saját hatáskörben a kormány 15 napra rendel majd el február 7-én éjféltől, ezt követően pedig az Országgyűlést fogja arra kérni, hogy 90 nappal hosszabbítsa meg a rendkívüli jogrendet. A kormány február második felében ismételten megvizsgálja majd a helyzetet.

Gulyás Gergely elmondta, a vendéglátóhelyeknek nagy nehézséget jelent a kényszerű zárás, ezért a velük tartott tárgyalások során megállapodtak, hogy bértámogatásokkal segítik a szektort. Ezek kifizetését meggyorsítják.

A falusi kisboltokat 45 milliárd forinttal támogatják, hogy a multik miatt nehéz helyzetbe került üzletek is működni tudjanak. A pályázatokat a Magyar Falu Programban hirdetik majd ki nemsokára.

OLTASSA BE MAGÁT ÖN IS!

Címkék: óvintézkedés, fertőzés, járvány, koronavírus, egészségügyi anyagok