Minderről a miniszterelnök beszélt a közrádió ma reggeli műsorában. Orbán Viktor azt is elmondta: az Operatív Törzsnél kezdte a pénteki napot, ahol megtudta: 42.549 egészségügyben dolgozót oltottak eddig be Magyarországon.

80 ezer vakcina érkezett, ami a kormányfő szerint kevés, ezért az Operatív Törzs február elsejéig meghosszabbítja a fennálló szabályokat.

A magyar válságkezelés más, mint Nyugaton, ahol folyamatosan változtatnak az intézkedéseken. Magyarország a kiszámíthatóság miatt nem szeretné "rángatni" a szabályokat, és egészen addig, amíg nincs elengedő vakcina, a korlátozási rendet fenn kell tartani, és erre az életre kell berendezkedni - fejtette ki a miniszterelnök, egyúttal elismerésre méltónak nevezte az ország küzdelmét.

A magyarországi koronavírus-áldozatok számát érintően nemzetközi összevetésben azt mondta, hogy a magyar egészségügy olyan országoknál bizonyult eredményesebbnek, mint például Belgium, Olaszország, Spanyolország, Nagy-Britannia, az Egyesült Államok, Hollandia, Svédország, Franciaország. De ebben az összefüggésben a siker szót nem szabad említeni.

Úgy fogalmazott, a győzelem, a vakcina már csak karnyújtásnyira van, de nem várni kell rá, hanem szerezni, ezért tárgyal a kormány a nyugatiakon kívül Izraellel, Kínával, Oroszországgal.

Az EU-ban Brüsszel tárgyal, és "várjuk, hogy jöjjön az oltóanyag", ami sok mindenkit frusztrál - mondta Orbán Viktor, megjegyezve: Magyarország 8,5 millió ember beoltásához elegendő megrendelést adott le.

Címkék: kijárás, miniszterelnök, Orbán, korlátozás, digitális, oltás, vakcina, oktatás, koronavírus, egészségügyi anyagok