Mintegy 12 millió adag koronavírus elleni oltóanyagot kötött le Magyarország, ez több mint 36 milliárd forintba kerül majd - közölte csütörtöki online sajtótájékoztatóján a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely kiemelte: a kormány legfontosabb felelőssége, hogy ha van orvosilag ellenőrzött, hatásos vakcina, akkor azt a lehető leghamarabb beszerezzék, ezért mindenkivel tárgyalnak, aki ilyen oltóanyagot Magyarország számára biztosítani tud.

Az a kapacitás, amelyből Magyarország rendelni tud a kínai és az orosz vakcinán kívül, mintegy 12 millió adag oltóanyagot jelent, három gyártónál. Ahogy lesz rá lehetőség, megrendelik és kifizetik ezeket. Az összes adag ára több mint 36 milliárd forint - jelezte a miniszter.

Gulyás Gergely elmondta: pénteken veszi kezdetét az országos rendszeres koronavírus-tesztelés, elsőként a szociális intézményekben. A kormány a múlt heti ülésén döntött arról, hogy az egészségügyi, szociális és nevelési intézményekben dolgozók számára koronavírus-tesztelést rendel el az operatív törzs által meghatározott rendben és ütemezéssel. A tesztelésen való részvétel önkéntes, arra senkit nem lehet kötelezni - fűzte hozzá.

A miniszter közölte: a tesztelés jövő hétfőtől az iskolákban, óvodákban, bölcsődékben és az egészségügyi intézményekben is megkezdődik.

Címkék: gulyás gergely, vakcina, magyarország, koronavírus, egészségügyi anyagok