Magyarországon is exponenciálisan nő a fertőzöttek száma. Ez jelentős terhet ró az egészségügyi ellátórendszerre. A cél továbbra is az, hogy a kórházak bírják a terhelést - mondta pénteken az operatív törzs online sajtótájékoztatóján az országos tisztifőorvos.

Müller Cecília hozzátette: bár a szükséges ágyszám rendelkezésre áll, a megfelelő személyzetről is gondoskodni kell, mivel a szakemberek a lehető legrosszabb forgatókönyvre készülnek. Az országos tisztifőorvos azt is kijelentette: a sürgős műtéteket sehol sem halasztják el.

"Egyértelműen a szakmai kollégiumok leírták, hogy melyek azok az ellátások, amelyek egészségkárosodás nélkül halaszthatóak és ez rendkívül fontos. Természetesen nem tartoznak ezek közé a sürgős ellátások, azok az ellátások, amelyek a késlekedés miatt esetleg egészségkárosodással járnának. Ezeket nem szabad halasztani és jellemzően egy-két példaként mondom csak: ilyenek például az onkológiai ellátások vagy a szív- és érrendszeri megbetegedésekhez kötődő ellátások" - mondta el Müller Cecília.

Címkék: Müller Cecília, operatív törzs, koronavírus, kórház, egészségügyi anyagok