Éjfél előtt nem sokkal megjelent a Magyar Közlönyben a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló kormányrendelet, valamint a szigorításokat tartalmazó jogszabály.

Ez alapján éjfél és reggel 5 óra között mindenki köteles a lakó- vagy a tartózkodási helyén lenni, kivéve azokat, akik dolgoznak, munkába mennek vagy munkából térnek haza.

Kivétel ez alól az "egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet, valamint az életvédelmi cél."

A szöveg szerint a vendéglátóhelyek továbbra is 11 óráig tarthatnak nyitva, csak a „zeneszolgáltatást főszolgáltatásként” nyújtó helyek nem nyithatnak ki. Ez alól is kivétel az előre megváltott ülőhellyel rendelkező helyszín.

A kulturális és sportrendezvények nézőterén – a páholyok kivételével – a nézők csak minden harmadik ülőhelyet foglalhatják el, két néző között két ülőhelyet üresen kell hagyni, és a közvetlenül egymás mögötti helyek sem foglalhatók el. A másfél méteres távolságot a páholyokban és a szünetekben is tartani kell.

A szabályok betartását a rendőrök ellenőrzik, a büntetés összege pedig 100 ezertől 1 millió forintig terjedhet. A helyiséget legalább egy napra, legfeljebb egy évre ideiglenesen bezárathatja, míg sportrendezvények esetében legalább egy, legfeljebb tíz alkalomra zártkapus rendezést írhat elő büntetésként.

A rendeletben a járatsűrítésekről is szó esik. Budapesten és a megyei jogú városokban a tömegközlekedési cégek kötelesek erre vonatkozóan tervet készíteni a munkanapokon reggel 7 óra és délelőtt 9 óra közötti, valamint a délután 3 és este 7 közötti időszakokra. A tervet a kormányhivatalnak kell jóváhagynia. A szövegben pedig szó esik arról is, hogy ismét ingyenes lesz a parkolás.

Az éjszakai kijárási korlátozásról szóló rendelkezések csütörtök 0 órakor lépnek életbe, a többi szabály már szerdától hatályos.

A TELJES SZÖVEGET IDE KATTINTVA ÉRHETIK EL.

Címkék: részletek, magyar közlöny, veszélyhelyzet, egészségügyi anyagok