A nemrég megjelent kormányrendelet értelmében szeptember 21-től a maszk használata már nemcsak a közösségi közlekedési eszközökön, hanem azon állomási és megállóhelyi helyiségekben is kötelező lesz, ahol az utas a felszállás előtt vagy után tartózkodik. A rendelet a hatodik életévét be nem töltött kiskorú kivételével mindenkire vonatkozik - írja közleményében a MÁV Zrt.

A vasúttársaság és a Volánbusz minden olyan utasát kizárja az utazásból, aki nem a rendeletben előírt módon viseli az orrot és a szájat eltakaró maszkot.

Fonyódi vasútállomás (Fotó: MÁV Zrt.)
Fonyódi vasútállomás (Fotó: MÁV Zrt.)

Az új szabály értelmében az orr és száj eltakarásához a sál vagy kendő már nem megfelelő, tehát orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil vagy más anyagból készült maszkot kell hordani az utazás és várakozás során.

A szabályszegő utasra, amennyiben a felszólítás ellenére sem hajlandó együttműködni, pótdíjat szabhatnak ki, illetve ki is zárhatják az utazásból, további ellenszegülés esetén pedig a személyzet rendőri segítséget kérhet, hogy a renitens utassal szemben intézkedjen és feljelenést tegyen - áll a közleményben.

Címkék: Maszk, szabály, buszmegálló, állomás, egészségügyi anyagok