Elhunyt hat idős, krónikus beteg, és újabb 941 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu pénteken. A kormányzati portálon azt írták: 16 111-re nőtt a Magyarországon beazonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma 669-re emelkedett, 4240-en már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek száma 11 202. Az aktív fertőzöttek 42 százaléka, az elhunytak 58 százaléka, a gyógyultak 41 százaléka budapesti. Kórházban 374 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 29-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 27 866-an vannak, a mintavételek száma 591 618.

Somogy megyében 197 fertőzöttet regisztráltak eddig.

Kiemelték, ahogy az új fertőzések adatai is figyelmeztetnek, a járvány második hulláma tart Magyarországon, a vírus már közösségben terjed. A kormány célja, hogy az ország működőképességét megtartsa, és ne hagyja, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat, ezért a már érvényben lévő és könnyen betartható általános szabályoknak most még nagyobb a jelentősége.

A kormány szerdai ülésén a beutazási korlátozások fenntartásáról és újabb szigorításokról döntött. Ezeknek értelmében kötelező az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, egészségügyi, szociális intézményekben és ügyfélfogadási irodákban is a maszk használata, valamint 23 óta után be kell zárni a szórakozóhelyeket - tudatták.

Címkék: statisztika, magyarország, koronavírus, egészségügyi anyagok