A koronavírus-járvány első hulláma, március óta ajánlott, illetve kötelező szájmaszkot viselni a zárt terekben, így az élelmiszerboltokban és az áruházakban is.

A májusi enyhítéseket követően a kormányzat fenntartotta ezt a szigorítást, viszont egyre kevesebben tartják be. Azóta a rendőrség országosan majdnem 1400 esetben figyelmeztetett és csaknem 900 alkalommal szabálysértési eljárást is indított a járványügyi előírások megszegése miatt.

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete a tömeges megbetegedés elkerülése érdekében kezdeményezte a szigorúbb ellenőrzéseket a hatóságoknál.

A Kapos-Coop Zrt. boltjaiban például a dolgozóknak kötelezően előírták a maszk használatát. Ezt biztosítják is a számukra minden más védőeszközzel együtt. Az üzletekben azonban néha előfordul, hogy a vásárlók nem tartják be a szabályokat.

Az adatok szerint a hatóságok eddig a járványügyi előírások megszegése miatt mintegy 9 millió forint bírságot szabtak ki és a szigorúbb ellenőrzéseket követően ez az összeg a töbszörösére is nővekedhet.

Címkék: szigorítás, bolt, maszk, egészségügyi anyagok