Hétfőre 178 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 6139 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma - írja a koronavírus.gov.hu. Elhunyt egy 68 éves idős beteg, így az elhunytak száma 615 főre emelkedett. 3761-en már meggyógyultak, az aktív fertőzöttek száma 1763 fő.

A vasárnapi Magyar Közlönyben megjelentek a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely által pénteken bejelentett szabályokról szóló kormányrendeletek. Ezek keddtől lépnek életbe.

Az utazási korlátozások főszabálya, hogy külföldi állampolgárok személyforgalomban sem autóval, sem vonattal, sem busszal, sem repülővel , sem gyalog nem léphetnek Magyarország területére. A tilalom alól jó pár kivétel van, ezeket az origo.hu szedte össze.

A beutazási tilalom alól felmentett külföldiek a határnál egészségügyi vizsgálaton eshetnek át, amennyiben felmerül a fertőzés gyanúja, nem léphetnek be az ország területére. A külföldről érkező magyarokat szintén megvizsgálják, a fertőzésgyanús emberek karanténba kerülnek. Szeptember 1-jétől csak magyarországi tesztet fogadnak el hazánkban, ebből két napon belül kettő negatív kell a karantén feloldásához.

A kormányinfón elhangzott, mivel a visszajelzések alapján sokan nem tartják be az alapvető járványügyi intézkedéseket, számítani lehet arra, hogy a jövőben a hatóságok jóval nagyobb figyelmet fordítanak például a maszkhasználat betartatására az előírt helyeken (zárt helyeken, tömegközlekedési eszközökön).

A 65 év felettiek számára a vásárlási sáv ismételt bevezetése egyelőre nincs napirenden, a most elfogadott szabályok egy hónapig mindenképpen hatályban lesznek. A kormány tárgyal a hitelfizetési moratórium esetleges meghosszabbításról is.

A somogyi megyeszékhelyen 11 ezer diáknak csengetnek be szeptember elsején. Közülük több mint kétszázan az általános iskola első osztályát kezdik meg. A kaposvári iskolákban fenntartótól függetlenül mindenütt megtették a szükséges óvintézkedéseket. Az intézmények a kötelező eljásrend alapján készültek fel a koronavírus elleni védekezésre.

Az iskolába lépéskor és naponta többször is mindenkinek fertőtlenítenie kell a kezét. Az iskolába belépő idegeneknek kötelező maszkot hordania. Ahol nem lehet tartani a másfél méteres védőtávolságot, ott haladási irányok kijelölésével, egyéni csengetési renddel és maszkviseléssel próbálják óvni a diákokat, tanárokat.

Az új szabályokról az iskolák természetesen a szülőket is értesítik, akiktől azt kérik, mondják el - főleg a kisebb - gyerekeknek, miért is fontos betartani az óvintézkedéseket. Ezek ugyanis azt a közös érdeket szolgálják, hogy minél kevesebben betegedjenek meg és lehetőség szerint ne online oktatás legyen, hanem tantermi.

Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontja víruslaborjának vezetője ugyanakkor a hétvégén arra figyelmeztetett: veszélyesnek tartja, hogy nőtt a vírus- és járványtagadók, valamint az oltásellenesek száma Magyarországon. A kutató egy interjúban sajnálatosnak nevezte, hogy sokan nem veszik már komolyan az óvintézkedéseket, pedig a légúton terjedő fertőzéseknél fontos ezek betartása, az oltásellenesség erősödése pedig akadályozhatja a koronavírus-járvány megfékezését.

OLTASSA BE MAGÁT ÖN IS!

Címkék: tájékoztat, karantén, állampolgár, látogatás, kórház, fertőzött, tilalom, járvány, magyar, koronavírus, egészségügyi anyagok