Szinte egy hónapja stagnál, a megengedett érték alatt maradva a Balaton vizének algásodást mutató értéke, nem durvultak be az algák, a legutóbbi mérések szerint is jó a tó vízminősége - közölte Vörös Lajos, a Balatoni Limnológiai Intézet Balatoni Limnológiai Intézetének professzor emeritusa a hirbalaton.hu-val.

Vörös Lajos kifejtette, a “szeszélyes, bolondos” időjárás is hozzájárul ahhoz, hogy az elmúlt hetekben nem indult be újabb komoly algavirágzás a Balatonban. Az algásodásnak ugyanis leginkább a szélcsenddel járó tartós kánikula kedvez.

Legutóbb múlt hét végén vettek vízmintákat a Balatonból a kutatük. A legkritikusabbnak számító Keszthelyi-medencében 30 mikrogram/liter algamennyiséget, azaz a-klorofill értéket mértek, amely a megengedett 50 mikrogram/liter mennyiség alatti, de őszig még alakulhat máshogy az időjárás, és akkor pillanatok alatt megduplázódhat az algaszám – figyelmeztet a professzor.

A jelenség okát egyelőre nem ismerik, de már korábban is tapasztalható volt, hogy egy-egy nagy algavirágzás utáni évben átlag alatti algásodást tapasztaltak.

Fotó: MTI/Varga György
Fotó: MTI/Varga György

Vörös Lajos már többször jelezte, komplex Balaton-kutatás nélkül csak kullogni lehet az események után. „Egyelőre nincs magyarázat arra, mitől lett jobb a vízminőség a melegedő időjárás és víz ellenére, hiszen nem mérjük, vizsgáljuk a Balatonban lezajlódó folyamatokat, ezek kutatására két évtizede nincs forrás” - fogalmazott korábban az MTI-nek.

A kétezres évek elején leállított, majd júliusban újrakezdett balatoni mederkotrásról azt mondta, rövid távon nem lehet érzékelhető, kedvező hatása, hiszen ehhez több négyzetkilométerről kellene eltávolítani a foszforban gazdag üledéket, ami hosszú ideig tartó folyamat. Szerinte a Balaton tavaly elkezdődött algásodását nem a kotrás hiánya okozta, de hosszú távon mindenképpen hasznos lehet, ha a szerves anyaggal teli üledéket eltávolítják.

Címkék: Alga, stagnál, Balaton, egészségügyi anyagok